Kameror ger polisen nya spår
Antalet anmälda fall av skadegörelse på stationshuset och Hedebyskolan ökar, trots att kameror satts upp. Men kommun och polis är nöjda med satsningen.
När man jobbar aktivt mot skadegörelse ökar anmälningsbenägenheten, säger närpolischef Christer Sjöqvist.
Filmerna från övervakningskamerorna har varit ett bra hjälpmedel för polisen. Tre förundersökningar om skadegörelse pågår just nu. I ett fall är personen på filmen identifierad och i ytterligare två fall finns bilder, som undersöks.
De tre ungdomar som rymde från Lövsta skolhem i mars filmades när de försökte bryta sig in i vänthallen, vilket kunde användas i bevisningen.
Christer Sjöqvist tror att den förebyggande effekten av kamerorna kommer att bli större när några personer dömts för skadegörelsen.
Vi har ambitionen att höra de vi har på film innan sommaren, säger han.
För kommunen har kamerorna gett positivt resultat, åtminstone under årets fyra första månader. Skadegörelsen har kostat 20 000 kronor mindre än under samma period förra året.
När kamerorna sattes upp märktes en klar skillnad, hela vintern och våren har varit lugn. Men för bara någon vecka sedan var det någon som slog sönder nio rutor på en helg, säger Kajsa Larsson, rektor på Hedebyskolan.
Kommunalrådet Greger Tidlund (s) kan tänka sig att sätta kameror både utomhus och inomhus på fler förvaltningsbyggnader.
Filmerna sparas bara så lång tid att man hinner titta på dem om det varit någon vandalisering. Om det varit någonting får polisen de sekvenser det handlar om. Filmerna används inte för att registrera ungarna, säger han.
Räcker det att övervaka för att få stopp på vandaliseringen?
Andra ungdomar måste också reagera och tala om att de inte accepterar det här. Så länge vi måste hålla på och reparera minskar utrymmet för ungdomshus och andra saker. Jag tror att även om vi skulle sysselsätta ungdomarna 24 timmar om dygnet, så fungerar det inte om de inte själva tar initiativ och eget ansvar, säger Greger Tidlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!