Kammarmusik för alla
I kväll slås portarna upp för årets variant av kammarmusikdagarna i Nyköping. I dagarna tre firas musikformen med konserter.
Grunden till kammarmusikdagarna är att vi vill hålla kammarmusiken lite under armarna. Den lever en undanskymd tillvaro. Tyvärr är det många som tror att kammarmusik är tråkigt, men det rymmer så väldigt mycket, säger Daga Nilsson-Lundqvist, sekreterare i Nyköpings kammarmusikförening och artistkontakt.
Årets program beskriver Daga som ganska varierat, med vackra lokaler och duktiga musiker.
Först ut i kammarmusikdagarna, redan i kväll, är flöjtisten Elisabeth Ekholm och harpisten Ingegerd Fredlund. Båda två håller vanligtvis till på Folkoperan i Stockholm, men frilansar runt på teatrar, Confidencen och Operan i Stockholm, bland annat. Kvällens konsert äger rum i Rådhus-
salen i Rådhuset och på repertoaren finns musik av Donizetti, Rossini, Piazzola och Ravel.
Näst ut är ensemblen Kapsyl på Ökna säteri i Bogsta i morgon. Kapsyl spelar musik med inspiration från Latinamerika, som bossa, rumba och argentinsk tango. Men det finns också spår av svensk folkmusik i basen och ensemblen komponerar även själva. Ensemblen är alla utbildade vid musikhögskolan i Stockholm och är Hanna Thorell, cello, Mikael Augustsson, bandoneon och Simon Stålspets, gitarr.
På söndag avslutas kammarmusikdagarna med en konsert i Alla helgona kyrka i Nyköping. Då kommer de internationellt kända artisterna organisten Gunnar Idenstam och sopransaxofonisten Anders Paulsson och framför The midsummer nights mass. Här blir det musik från den svenska folkmusikskatten med medeltidsballader, polskor, jämtländska vallåtar, nyskrivna folklåtar och brudmarscher.
Jag tror att den konserten kan bli väldigt stämningsfull, säger Daga Nilsson-Lundqvist.
Gunnar Idenstam är konsertorganist, kompositör, arrangör och folkmusiker. Han har framträtt i stora delar av världen och vann improvisationstävlingen Grand Prix de Chartres 1984.
Anders Paulsson är en av de få som gjort karriär med sin sopransaxofon i klassiska sammanhang. Flera tonsättare har inspirerats av hans spel och har komponerat speciellt för honom.
Redan som 16-åring kom han in på Musikhögskolan i Stockholm, där han gick i solistklassen. Debutkonserten var i Carnegie Hall i London 1992 och efter det har han spelat hundratals solistkonserter över hela världen. Anders Paulsson undervisar också i mästarklasser med sin sopransaxofon.
Lina Pihl
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!