Kammarmusik med utsikt
Entrédörren är inte på plats ännu och hantverkarna har fortfarande fullt upp. Men på söndag smyginvigs det glasade entréhuset till Pelles Lusthus. Det är Nyköpings Kammarmusikdagar som får sin final i det nybyggda kulturhuset.
Jag tror i alla fall att det blir trevligast så? Eller vad säger du, Pelle? undrar eldsjälen Daga Nilsson-Lundkvist som varit med och ordnat kammarmusikdagar under så många år att hon inte längre kan hålla räkning på dem.
Jo, lusthusägaren Pelle Nilsson nickar. Utsikten mot ån är nog bäst.
Det är mycket att tänka på när det omstridda kulturhusbygget nu äntligen står klart. Och en del funderingar får svar först på söndag. Som hur akustiken i det nya rummet fungerar till exempel.
Det ska bli väldigt spännande att höra hur ljudet fungerar härinne, säger Daga Nilsson-Lundkvist förväntansfullt.
Hon och de andra i Kammarmusikföreningens styrelse hör till de som är jublande lyckliga över att Nyköping nu får ännu en kulturell träffpunkt.
För oss kan Pelles Lusthus bli ett bra komplement till Culturum. Det kan kännas ödsligt på Culturums stora scen om man har en liten ensemble. Det här är ett lite intimare rum.
Men liten är den inte, den nya glasade entrén som under sommaren fått koppartak med 400 års garanti (Läcker det efter 399 år så ringer jag och klagar, flinar Pelle). Närmare 300 kvadratmeter väntar nu på att fyllas med musik, cirkus, teater och annan kultur. Att Kammarmusikföreningen får smyginviga lokalen ser Daga Nilsson-Lundkvist som en stor ära.
Vi var faktiskt först ut på Culturum också 1990, efter själv invigningsfestligheterna.
Ja, Kammarmusikföreningen i Nyköping är livaktig. I år firar man 20-årsjubileum och kan bland annat skryta med ett drygt tiotal nya medlemmar bara under det senaste året. Fast medelåldern i föreningen är fortfarande rätt hög, medger Daga Nilsson-Lundkvist.
Ungdomar är helt enkelt inte intresserade av kammarmusik.
Just Kammarmusikmusikdagarna brukar ändå locka en hel del ny publik. På fredag drar evenemanget igång med
2 x Möller i Gamla Rådhussalen i Nyköping. Det är flöjtisten Mats Möller från Björnlunda och hans gitarrspelande son Johannes som tillsammans ska bjuda på musik av ryska, spanska, italienska och svenska tonsättare.
Publiken kommer bland annat att få höra några kompositioner av Johannes Möller som skrivit musik sedan 12-årsåldern och nu studerar vid Royal College of Music i London.
På lördag kommer mezzosopranen Katarina Böhm och gitarristen Thomas Melin till Ökna Säteri. På deras program står musik av Fauré och Satie samt en hel del operamusik. Helgen avslutas sedan med Vokalkvartetten Vox konsert i Pelles Lusthus och där bjuds på musik från renässans till nutid.
Under Kammarmusikdagarna försöker vi verkligen hålla oss till det lilla formatet. Det passar bäst med små ensembler i de här lokalerna, säger Daga Nilsson-Lundkvist.
En annan målsättning är att låta Nyköpingspubliken möta unga musikaliska talanger.
Vi vill fånga de unga begåvningarna innan de far ut i världen och blir berömda. Tyvärr är publiken alltid mer intresserade av artister som är kända från tv, säger Daga Nilsson-Lundkvist och konstaterar med en lätt suck att nyfikenheten på det okända inte är tillräckligt stor.
Ändå är det ju just när man möter artister på väg uppåt i karriären om man har möjligheten att bli riktigt överraskad av vad man hör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!