Kan jag stå till tjänst för Sverige i tiden?

Tidernas mest godkända politiska friskrivning står John F Kennedy för. Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land. I dagens ekonomiska svajningar och situation på arbetsmarknaden förtjänar resonemanget att återupplivas för diskussion.

Övrigt2009-07-21 05:00

En nyligen genomförd undersökning visar att svenskar har samma framtidstro som hösten 2007, det vill säga innan finanskris och lågkonjunktur slog till. Den egna och allmänna ekonomin skattar vi högt medan vi tycker att omgivningen ligger illa till. Hur väl förankrat det är i verkligheten är oklart. Särskilt eftersom Sverige verkar ha minst vind i seglen av oss med kronor i Skandinavien.
Svenska kronan är ju försvagad, inte bara gentemot euron utan också mot den danska kronan. I Öresundsregionen har därför flyttströmmen gått till Sverige men arbetsströmmen går till Danmark. Förmodligen så är det väl inte bara den högre danska lönen som ligger bakom riktningen på strömmarna utan också arbetsmarknadssituationen som är raka motsatsen till Sveriges. Stick i stäv med övriga konjunkturprognoser rapporteras att den danska arbetsmarknaden kommer att fortsätta vara stark.
I svenska öron ligger det nog en surrealistisk klang över att det råder brist på arbetskraft. Men de låga arbetslöshetssiffrorna i Danmark har gjort att samarbetet Öresunddirekt ger ut gratis tågbiljetter till arbetssökande skånska ungdomar för att de ska kunna sätta sig i arbete på andra sidan Öresundsbron. Dessutom har svenskarna länge varit "de norska polackerna" i fiskrensningsindustrin. Men med egenhändigt konstruerade skräckscenarierna med lönedumpning, polska rörmokare och lettiska byggbolag så har vi väl inte velat lägga just dem orden i munnen. Idag lockar den norska arbetsmarknaden de allra flesta arbetstagarna och framförallt arbetslösa ungdomar.
Fråga inte vad ditt land kan göra för att få in dig på arbetsmarknaden utan vad du kan göra för ditt land genom att komma in på arbetsmarknaden. Är det så frågan bör ställas? I så fall verkar ju det givna svaret vara att flytta. Att rycka upp sina egna rötter är dessvärre främmande för många, trots att det blivit enklare på senare tid. Och hur gör man för att locka tillbaka dem som lämnat ett sjunkande skepp? Lyckas man inte attrahera såväl gammal som ny arbetskraft gör man sig en björntjänst när arbetskraften drivs i arbetsexil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!