Kan man sticka ett hus?
Ett hus ska ge skydd och värme. Men vad har man för nytta av ett hus som är stickat i lingarn, med glesa maskor? Det är sånt som textilkonstnären Marie Gunnarsson hoppas att vi ska fundera över, när vi vandrar runt i hennes installation Still på Sörmlands Museum i Nyköping.
Vi har ordet still i uttryck som stå still! och sitt still!. Det handlar om ett statiskt tillstånd. På engelska betyder det istället fortfarande. Jag tycker att det finns ett spännande glapp mellan de betydelserna. Sedan är det upp till betraktaren att fundera vidare på saken.
Marie Gunnarsson arbetar gärna med dubbeltydligheter och vill att besökarna på utställningen ska få något att fundera på.
De olika objekten på Still ska inte ses som enskilda verk utan som en helhet. Det viktigaste är den känsla som besökarna får när de rör sig mellan de olika objekten.
Det stickade huset i utställningens centrum uppstod först som ett tankeexperiment. Går det överhuvudtaget att sticka ett hus?
Marie Gunnarsson bestämde sig för att prova. Och hon tycker att det färdiga huset väcker intressanta tankar.
Vi bor i hus för att få skydd, men ett skört linhus kan ju inte skydda oss alls. Vad fyller det då för behov?
När Marie Gunnarsson bestämmer sig för att prova en ny form börjar hon med att göra en noggrann matematisk beräkning.
Ska hon få till en perfekt cirkel i glest stickat lin, går det inte att prova sig fram. Det gäller att veta exakt hur många maskor som krävs.
Textil konst handlar mycket om matematik. Kvinnor har i alla tider arbetar med komplicerade mönster som kräver geometriska uträkningar. Samtidigt hävdar kvinnor ofta att de inte förstår sig på matte. Det är så märkligt.
När Sörmlands Museum har vernissage i morgon, söndag, kan besökarna inte bara se Marie Gunnarssons skira stickade objekt.
I de tre mindre rummen direkt till vänster om Konsthallens entré visas också fotografi av Lasse Larsson från Eskils-tuna och Monica Sjöström från Trosa. Mest av en slump är hus och byggande motiv även här.
Jag tycker mycket om hus. Boendet är en viktig bas i våra liv och det är intressant att se hur vi hanterar våra hus, säger Monica Sjöström som arbetat som fotograf sedan 70-talet och under årens lopp samlat på sig massor av husbilder.
På Sörmlands Museum ställer hon nu ut fotografier både av pittoreska träfasader från Trosa och skyskrapekomplex
i Brasilien.
Hus har så många spännande vinklar och vrår. Med ljusets hjälp kan man dessutom upptäcka helt nya former och linjer i fasaderna. Jag går omking i städerna tidiga morgnar och sena kvällar för att studera hur ljuset faller vid olika tidpunkter och när man kan få mest intressanta bilder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!