Kanadagåsen är svår att bli av med

Kanadagässen kom till Sverige på 1930-talet då de blev inplanterade för att få ytterligare en stam av jaktbart vilt, när de inhemska gåsstammarna var svaga.

Övrigt2003-08-13 08:35
Försöken med inplantering kan idag sägas ha lyckats eftersom kanadagässen nu finns i hela landet. Desto svårare är det att få bort gässen från de områden där de krockar med människans intressen.
Det mest effektiva är att se till att inte ha några platser som gässen trivs på, att sätta buskar på öppna gräsplättar och liknande men oftast vill man ju ha kvar de öppna ytorna och det är då det blir ett problem, säger Ingvar Jansson, ornitolog och ordförande för fågelföreningen Tärnan i Nyköping/Oxelösund.
Vindsnurror med silhuett av något rovdjur kan fungera som en fågelskrämma ett tag, men gässen lär sig snabbt och kommer tillbaka igen.
Det är samma sak med skyddsjakt, det är ytterst svårt att minimera en sådan här art. Kanadagässen återvänder efter en avskjutning, säger Ingvar Jansson.
Eller flyttar på sig till en ny plats. På åkrar används ibland gasolkanoner som smäller till i omgångar för att skrämma gässen, men oljudet kan vara störande för grannar som bor i närheten.
Man får tåla kanadagässen och vänja sig vid att de finns i vår natur. Idag är fåglarna en del av den svenska faunan. I början trodde man att de skulle konkurrera ut någon annan av våra inhemska arter, men det verkar inte som att den gör det, säger Ingvar Jansson.
Tyvärr har vi kommit så långt ifrån naturen att vi inte ser de naturliga sammanhangen längre. Det finns folk som inte tål att se koskit i en vacker hage, men där kobetandet är en förutsättning för att hagen ska finnas, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om