Stefan Gustavsson bar på en stor tumör, men det hade han ingen aning om. Han besökte sin vårdcentral för att förnya sitt recept efter en stroke, som han fick för några år sedan. I samband med besöket togs blodprov. Provet indikerade att något i hans kropp kanske var fel.
Men cancer? Nej, det föresvävade honom inte.
Han åt som vanligt, sömnen var god, han hade inte ont någonstans.
Han fick snabbt komma till Nyköpings lasarett och nästan lika snabbt låg han på operationsbordet. En tumör i magen hade hittats. Tjocktarmscancer.
– Halva grovtarmen togs bort, säger Stefan Gustavsson.
Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen. Drygt 4000 personer får varje år i Sverige diagnosen tjocktarmscancer.
Operationen gick bra. Tumören togs bort.
Nu går han på regelbunden kemoterapi, det vill säga får cellgift, varannan vecka på onkologmottagningen vid Nyköpings lasarett.
Här arbetar fem sjuksköterskor och en underskoterska. Verksamheten har de senaste åren vuxit och utvecklats från i stort sett grunden.
När onkologmottagningen startade jobbade inledningsvis två sjuksköterskor.
Onkologmottagningen tar emot 450 besök i månaden, 5200 om året. Här utförs enbart cellgiftsbehandling. Länets cancercentrum är beläget på Mälarsjukhuset, där sker även strålning.
Cellgiftsbehandling är för kroppen tuff och kan upplevas mycket ansträngande. Behandlingen ger goda resultat, men det förekommer ändå – av olika skäl – att patienter avstår.
Även för personalen kan arbetet upplevas som vårdtungt; patienter som är svårt medtagna och som tynar bort, där hoppet och tvivlet blandas och där döden alltid är närvarande.
Personalen pratar mycket med varandra genom handledning och med psykoterapeut.
Men det är samtidigt patientkontakten som personalen prisar och gör arbetet värdefullt, menar Urban Lundstedt, sjuksköterska och vårdenhetschef, Lovisa Olsson, sjuksköterska, Sara Palmgren, undersköterska, Helena Holmér, sjuksköterska, och Martha Sporrstedt, sjuksköterska.
Cancer sågs för decennier sedan som en dödsdom. Men utvecklingen går snabbt framåt och i dag är överlevnaden i många cancerformer mycket stor.
Det senaste i utvecklingen är den cancerbehandling som Nobelpristagarna James P. Allison och Tasuku Honjo upptäckt. Det de upptäckt anses som banbrytande i kampen mot cancer.
De prisas för att ha etablerat en helt ny princip för cancerbehandling genom att förstärka immunsystemets inneboende förmåga att angripa tumörceller.
Den behandlingen förekommer nu även i Sörmland.
[fakta nr="1"]
Onkologmottagningen huserar i Nyköping lasaretts äldre delar.
Vad önskar ni av jultomten?
– Större lokaler, svarar Sara Palmgren.
– Ja, från början var det två sjuksköterskor här och nu är vi fem och vi är trångbodda, säger Helena Holmér.
Stefan Gustafsson sitter i en vadderad stol. Martha Sporrstedt ser till att cellgiftet droppen in i honom. Behandlingen tar en timme.
Sex av tolv behandlingar är avklarade. Han berättar att när han först besökte onkologmottagningen låg det ett visitkort på ett bord. På visitkortet fanns kontaktuppgifter till en perukmakare. Cellgiftsbehandling brukar innebära att personen tappar håret, mister aptiten, värk i kroppen, illamående, tappar naglar.
– Jag mår förvånansvärt bra, säger han, någon värk har han inte märkt av, aptiten är god och håret är kvar på skulten.
Hans prognos är god och han prisar personalen för omvårdnad och för att cancern över huvud taget upptäcktes i tid.
– Det känns otroligt bra att man fått bort eländet, säger han.
[fakta nr="2"]