Kaos på Nyköpings vårdcentraler
Fullständigt kaotisk. Så beskriver personal på vårdcentralerna i Nyköping sin arbetssituation. Ledningen har lämnat personalen i sticket, säger Margot Bergman, sjuksköterskornas ordförande i Sörmland.
Den kaotiska situationen hänger ihop med tillkomsten av den efterlängtade fjärde vårdcentralen i Nyköping, Stadsfjärden.
Inför öppningen av Stadsfjärden så var direktiven från såväl den högsta politiska ledningen som den högsta tjänstemannaledningen helt klar. En ny uppdelning av patienterna skulle göras utifrån var i staden man bodde, berättar en sjuksköterska.
Det var också vad som stod i det officiella informationsmaterial som gick ut till hushållen från landstinget. Bara ett fåtal patienter med kroniska och/eller långvariga sjukdomar skulle få behålla samma läkare som de haft tidigare. I övrigt skulle den nya geografiska uppdelningen gälla. Allt för att Ny-köpings nästan 50 000 invånare skulle fördela sig någorlunda jämnt på de fyra vårdcentralerna.
Men några veckor efter invigningen av Stadsfjärden fick den politiska landstingsledningen skrämselhicka. Vid en frågestund på landstingsfullmäktiges möte i mars undrade en representant för allmänheten vad det egentligen var som gällde valfriheten att själv välja vårdcentral och doktor
eller den nya områdesindelningen.
Svaret från den politiska landstingsledningen i form av Gustaf Wachtmeister (m) och Ulrika Ernving (v) var lika omedelbart som entydigt:
Alla har rätt att välja vilken vårdcentral de vill.
Några dagar senare anslöt sig tjänstemannaledningen till samma syn.
Vi gjorde en så bra uppdelning vi kunde inför öppnandet av Stadsfjärden. Men patienterna har rätt att gå vart de vill, det är så politikerna bestämt, sade då Hans Tanghöj, chef för närvården i hela Landstinget Sörmland.
I ungefär samma veva lämnade Mariann Jansson, primärvårdschef och ansvarig för organisationen av den nya vårdcentralen, sin tjänst.
Vi undrade alla vem som skulle få bära hundhuvudet och det blev hon, säger en läkare i primärvården. Det var enormt fegt av tjänstemannaledningen att inte backa upp henne.
Från landstingsledningens sida förnekar man att Mariann Jansson tvingades lämna sitt jobb. Att det skulle föreligga några misshälligheter dementerades bestämt.
Det tycker jag inte man kan säga. Enligt vad jag förstod hade hon blivit erbjuden andra arbetsuppgifter, sade Hans Tanghöj i en kommentar i SN.
Kvar efter alla turer står personalen i ett praktiskt kaos.
Folk ringer och kräver att få komma till sin gamla vanliga läkare. Folk skäller, folk hänvisar till politikerna och deras löften. Alla samtal tar massor av tid från vårdarbetet, dessutom är det oerhört tungt att behöva ta emot all denna ilska, säger en sköterska.
Margot Bergman, ordförande i Vårdförbundet i Sörmland, menar att både politiker och tjänstemannaledning lämnat personalen i sticket.
Personalen mår uselt. Ledningen har lämnat primärvården åt sitt öde. Politikerna verkar inte ha kunskap om hur arbetet är organiserat i team och att det slås sönder av de utspel som politikerna gjort, säger Margot Bergman.
Kvar i det kaos som blivit resultatet står personalen och är måltavla för patienternas ilska.
De som förlorar allra mest på situationen är självfallet patienterna.
Gunnel Magnusson
0155-767 98 gunnel.magnusson@sn.se
Fotnot: Mariann Jansson har inte gått att nå för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!