Karin Alfredsson – författaren som vill förändra

Författaren Karin Alfredsson var en av journalisterna bakom det uppmärksammade "Dokumentet", som skakade om rejält under 1970-talet. På torsdagen gästar hon Gnesta bibliotek för att prata om sin senaste bok - om kristen fundamentalism och förbjuden kärlek.

Författaren och journalisten Karin Alfredsson är aktuell med relationsromanen "Vajlett och Rut". Boken handlar om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv. På torsdagen gästar hon Gnesta bibliotek.

Författaren och journalisten Karin Alfredsson är aktuell med relationsromanen "Vajlett och Rut". Boken handlar om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv. På torsdagen gästar hon Gnesta bibliotek.

Foto: Wallin Elisabeth Ohlson

Övrigt2018-11-29 08:30

Den som hängt med i #metoo-debatten och framförallt sett SVT Play - dokumentären "Dokumentet", om den sexistiska arbetsmiljön på Aftonbladet under 70-talet, har redan stiftat bekantskap med författaren och journalisten Karin Alfredsson.

Och även med hennes ombonade veranda i det röda huset i hjärtat av Björnlunda, som utgör en del av filmens nutida miljö. Familjen Alfredsson köpte huset som sommarbostad för ett och ett halvt år sedan.

– Vi trivs väldigt bra här, det är nära Stockholm men väldigt mycket landet, säger Karin som tillbringar mycket tid i huset.

Karin Alfredsson växte upp i Lycksele i Västerbotten. Journalistbanan inleddes som praktikant på Aftonbladet som 19-åring. Sedan dess har hon bland annat arbetat som redaktör på SVT:s Aktuellt, varit programledare för TV4:s Kalla Fakta, programchef på SVT Nord, chefredaktör på Journalisten och gästprofessor i journalistik vid Umeå universitet.

Debutboken kom redan 1979, "Den man älskar agar man?", en debattbok om mäns våld mot kvinnor som väckte stor uppmärksamhet. Boken följdes av ytterligare faktaböcker och så småningom deckaren "80 grader från Varmvattnet", en bok som fick Svenska Deckarakademins debutantpris. Boken är första delen i en deckarserie om totalt fem böcker om läkaren Ellen Elg. Läsaren får följa Elg på hennes resor över världen och där hon möter både utsatta kvinnor i olika länder liksom kluriga kriminalgåtor.

I fjol gav hon ut "Skrik tyst så grannarna inte hör", en bok om våld i nära relationer som nominerades till Årets bok. Engagemanget för hur kvinnors liv världen över ser ut har funnits hela livet.

– Absolut, våld mot kvinnor är ett gigantiskt samhällsproblem. Eller snarare ett världsproblem som vi inte pratar om, trots att antalet kvinnor som dör till följd av våld är lika stort som dödsfallen i tuberkulos. Och efter arbetet med Dokumentet lärde jag mig att det går att förändra, även om det tar tid. Och även om man blir väldigt ilsken över att det är så här, säger hon.

► Mer Björnlundakultur: Innan Karin Alfredssons besök på biblioteket i Gnesta kommer presenteras en helt ny bok om livet i Björlunda, som hembygdsföreningen ligger bakom

Senaste boken, "Vajlett och Rut", kom ut i höstas. Boken är en relationsroman mellan två kvinnor som utspelar sig i Västerbottens inland, ett område Karin känner väl sedan uppväxten.

– Jag har i många år varit intresserad och även upprörd över den kristna fundamentalismen som finns i Sverige. Inte minst inom den på många håll intoleranta pingströrelsen.

Under den egna uppväxten var det just pingströrelsen som kom nära.

– Min familj var inte en del av den. Men jag har haft folk i min närhet som farit väldigt illa. Det är i dag mycket snack om islam och andra religioner. Vad många glömmer är det sedan länge redan finns ett förtryck även inom kristendomen säger Karin och fortsätter:

– I Västerbotten under 1950-talet var det här förtrycket enormt, säger Karin som i boken belyser både fundamentalism och homosexualitet.

– Det var inte så länge sedan det klassades som en sjukdom, folk levde i ren skräck av rädsla för att deras känslor skulle avslöjas, säger hon.

En uppföljare till "Vajlett och Rut" är planerad.

– Men först kommer en kriminalhistoria, det blir en roman och den släpps till våren, säger Karin Alfredsson.

Karin Alfredsson

Gör: Journalist och författare, invald i Svenska Deckarakademin.

Bor: Björnlunda och Stockholm

Tidigare: 2012-2015 var hon regionchef för den internationella biståndsorganisationen We Effect i Zambia. Karin Alfredsson har också arbetat med projektet Cause of Death: Woman (www.causeofdeathwoman.com) som är en journalistisk granskning av våld mot kvinnor i tio länder.

Aktuell: Med romanen Vajlett och Rut och författarbesök på Gnesta bibliotek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!