– Systemen mellan sjukhusen borde fungera bättre, säger hon.
Inom flera områden är bröstcancervården i Sörmland bra. Men väntetiden från diagnos till operation är bland den längsta i Sverige, visar Cancerfondens senaste rapport. Målet i landet är att antalet kvinnor opererade inom 28 dagar från välgrundad misstanke ska vara 80 procent. I Kronoberg opereras 97 procent inom 28 dagar och är bäst i Sverige.
I Sörmland handlar det om 34 procent, som hamnar femma från slutet.
Karina Nilssons mamma dog i bröstcancer, 46 år ung. Sedan dess har Karina Nilsson gått på regelbundna kontroller på Karolinska universitetssjukhuset. Hon har deltagit i en studie för att undersöka ärftligheten.
Bröstcancer har en påtaglig riskfaktor i ärftlighet.
I oktober skulle Karina Nilsson undersöka sin astma. Samma månad genomgick hon en röntgenundersökning på Nyköpings lasarett. Det var då en knöl i bröstet upptäcktes. Först den 28 november fick hon besked om att hon hade bröstcancer. Då hade det gått över en månad, uppger hon.
Karina Nilsson tog kontakt med Karolinska för operation.
Men sedan dess har blodprover försvunnit, som tagits i Sörmland, ersättningsfrågor för sjukresor till Mälarsjukhuset och peruker har tagit energi liksom vem som är ansvarig för eftervården. Allt får hon sköta själv samtidigt som hon genomgår tuffa cellgiftsbehandlingar.
Enligt Lotta Klinge Härberg, verksamhetschef på bröstcentrum på Mälarsjukhuset, ska vården alltid planeras med patienten, men att patienten själv kan välja var operation och eftervård ska ske.
Karina Nilsson upplever att hon hamnat mellan stolarna. Hon har ingen hjälp av kontaktsjuksköterska eller kurator.
– Som patient är man så utlämnad, säger hon.