Karlsson bygger murar mellan friska och sjuka

För ett år sedan kallade regeringen till sig parterna för att gemensamt hitta lösningar för att minska sjukskrivningstalen. Svenskt Näringsliv hoppade av när man såg vart åt det barkade, medan arbetsgivarna för den offentliga sektorn snällt stannade kvar, av ideologiska skäl.

Övrigt2003-01-21 22:04
Vad fick de för det? I går föreslog regeringen ökade pålagor på kommuner och landsting.
Enligt regeringens förslag kommer arbetsgivarna i den offentliga sektorn att få betala upp till halva sjuklönen för sjukskrivna. För de privata arbetsgivarna blir systemet till en början oförändrat.
Var åttonde person är sjukskriven eller förtidspensionerad. Och statens kostnader ökar för varje dag. Arbetslivsminister Hans Karlssons uppgift är därför att halvera sjukskrivningarna till 2008. Det blir en tuff uppgift. Hans Karlsson visar dock viss insikt i problemet genom att föreslå en rad olika åtgärder. Det finns inte en saliggörande lösning för att vända utvecklingen.
Det mest kontroversiella förslaget är att de offentliga arbetsgivarna får ett ökat ansvar för sjukskrivningarna också efter de första 14 dagarna. I gengäld får de sänkta arbetsgivaravgifter. Det är naturligt att börja med stat, landsting och kommuner eftersom det är där som problemen är störst. Men frågan är om det är realistiskt. Nyköpings kommun är bara en av alla kommuner som kämpar med stora underskott i äldreomsorgen, mycket beroende på sjukskrivningar bland personalen. De negativa reaktionerna bland kommuner och landsting är fullt förståelig. De litar inte längre på regeringens löften om full kompensation sedan man har genomfört den ena reformen efter den andra utan att betala.
Hans Karlsson antyder själv att ett problem med förslaget att övervältra kostnaderna på arbetsgivarna är de ekonomiska incitamenten. Den som är sjuk och skraltig kommer knappast tas emot med öppna armar. Det är anledningen till att de privata företagen till en början hålls utanför. Men det är naivt att tro att inte den offentliga sektorn styrs av ekonomiska drivkrafter. Det har den alltid gjort och kommer alltid att göra. Risken är stor att vi kommer att bygga murar mellan den unga och friska arbetskraften och de som med ålderns rätt inte längre orkar hänga med i samma takt. Det troliga är att de senare hamnar i arbetslöshetsstatistiken.
Hans Karlsson är dock inte säker på sin sak. Han vill ha reaktioner innan regeringen lägger fram sin proposition i mars. Det kommer han att få.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om