Kärnavfall skickas till England
I över 30 år har närmare fem ton obearbetat kärnbränsle legat inlåst i en betongbunker i Studsvik. Nu är det meningen att avfallet ska skickas till engelska Sellafield för upparbetning.
Det fem ton tunga avfall det nu handlar om kommer från R1-reaktorn, en försöksreaktor som var i drift under 1960-talet vid tekniska högskolan i Stockholm.
Verksamheten vid R1:an lades ned 1970. Sedan dess har det obearbetade kärnbränslet legat som ett betonginneslutet problem i Studsvik.
Efter flera års funderande har Svafo kommit fram till att det inte finns något bra sätt att ta hand om det använda kärnbränslet i Sverige.
Därför har Svafo nu vänt sig till såväl Statens Strålskyddsinstitut, SSI, som Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, för att äntligen kunna bli av med avfallet.
Svafo vill skicka materialet till det engelska bolaget British Nuclear Fuels anläggning i Sellafield. Behandlingen i Sellafield ska omvandla bränslet till en form som gör att det sedan kan hanteras i Sverige. Kvar efter behandlingen blir dels något som kallas mox-bränsle som kan användas vid kärnkraftverken i Oskarshamn, dels en restprodukt som ska omhändertas i det framtida svenska slutförvarsystemet.
När kärnavfallet kan plockas ut ur betongbunkern och skickas över till Sellafield är än så länge oklart. Först måste SKB och SSI säga sitt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!