Kärnväljarnas röster avgör Europavalet
Stämningen är spänd. I Europavalet 2004 röstade inte ens hälften av väljarna - sedan dess har EU och den avgående svenska kommissionären Margot Wallström arbetat hårt för att öka legitimiteten för EU:s institutioner. Wallström tillhör dem som menar att bristande legitimitet är ett större hot mot den europeiska integrationsprocessen än bristande effektivitet.
Det är inte svårt att hålla med. Antalet röstberättigade som utnyttjar sin röst måste bli högre. I år finns möjligheten eftersom politiken och inte ramarna för politiken kommer att diskuteras. När politiken tillåts stå i centrum kan valdeltagandet öka.
För de enskilda kandidaterna skiljer sig ändå valrörelsen till Europavalet från valrörelsen till riksdagsvalet. Det handlar mer om att mobilisera de egna väljarna, mindre om att vinna över nya väljare från andra partier. De kandidater som får flest kärnväljare till vallokalen kommer att framstå som vinnare.
Moderaternas toppkandidat Gunnar Hökmark har således lanserat ett korståg mot protektionism. Mer handel står överst på Hökmarks marknadsliberala agenda vilket tilltalar både nya och gamla moderater. På samma sätt lär Lena Ek (C) och Carl Schlyter (MP) lyfta fram fördelarna och nackdelarna med EU:s gröna politik. Ek har varit aktiv i arbetet med EU:s nya kemikalielagstiftning. Centerpartiet bör trots det vara mycket nöjt om man ökar till två, eller tre, mandat i Europaparlamentet och blir största svenska parti i liberala ALDE-gruppen.
Allra svårast torde dock utgångsläget vara för Kristdemokraterna, som saknar en bred väljarbas och en tydlig profilfråga att driva på europeisk nivå, och för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har lyft fram EU-kritikern Marita Ulvskog som toppnamn - för att inte förlora väljare till den före detta S-profilen Sören Wibe i Junilistan.
Ulvskog kommer i efterdyningarna av Lavaldomen gå till val på att driva arbetsrättsfrågor. Utmaningen för Socialdemokraterna blir att partiets EU-positiva, tjänstemanna och storstadsbaserade falang inte röstar på Ulvskog. Samtidigt kan EU-kritikerna mycket väl stanna hemma eller rösta på Sverigedemokraterna.
Lyckas inte Marita Ulvskog att mobilisera LO-kollektivet väntar ett nytt katastrofval för Socialdemokraterna. Den största katastrofen vore dock ett valdeltagande på kring 30 procent. Det är upp till dig och mig att se till att den inte inträffar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!