Ketchupreklamen ger bättre konstverk

När den amerikanske författaren J.D. Salinger dog häromveckan hade han inte publicerats på över 40 år.Under större delen av sitt liv valde Salinger att leva i stillhet i sitt hem i nordöstra USA – och låta sin generationsroman ”Räddaren i nöden” tala. I boken lyckades han att sätta ord på känslorna hos alla missförstådda unga vuxna som drömmer om att vara någon annan, någon annanstans.

Övrigt2010-02-17 05:00

Kanske just på grund av bokens självupptagenhet blev ”Räddaren i nöden” en av världens mest lästa böcker. Det finns inte en ung litteraturstudent med författardrömmar som inte kan relatera till karaktären Holden Caulfield. Caulfields planlösa sökande i barkvarteren efter något bättre är en självklar del av konstnärsdrömmen.
Tyvärr är verkligheten inte likadan.

I Sverige har 157 kulturarbetare beviljad inkomstgaranti. Kulturarbetarnas insatser bedöms ha ett större värde än marknadsvärdet och regissören Roy Andersson har till exempel rätt till 17 000 kronor i månaden om hans filmer skulle floppa.
Staten bör självklart ha en aktiv del i kulturpolitiken. Det fanns vissa poänger med den slopade entréavgiften på statliga muséer. Ju fler medborgare som ökar sitt kulturella kapital, desto rikare samhälle.
Bildning är en av grundförutsättningarna för att kunna skaffa sig ett bättre liv.
Inte minst dagens borgerlighet har förvånansvärt svårt att se fördelarna med klassisk bildning. Det är lika sorgligt som symptomatiskt att regeringens konservativa partiledares enda avtryck i kulturdebatten är att han vill att folk ska få se på schlager i fred.
För precis som Roy Anderssons skapande visar, är det möjligt att kombinera fin- och fulkultur. Anderssons status i filmvärlden blir inte lägre av att han med jämna mellanrum regisserar superkommersiell reklam. Tvärtom gör ketchupreklamerna Roy Anderssons filmer bättre.

Just därför är konstnärslönen ett hot mot kreativiteten. Genom att ge några utvalda kulturarbetare ersättning, baserad på gamla meriter, försämras inte bara återväxten. Den kulturella spetskvaliteten hotas när författare som Jan Myrdal utrustas med ekonomiska krockkuddar.
Visst. Statens utgifter för inkomstgarantin är inte stora. Men kulturminister Lena Liljeroth Adelsohns idelogiska vilja att ta bort konstnärslönen beror på allt annat än snålhet.
Svenska kulturarbetare får gärna inspireras av Holden Caulfield. Däremot kan man inte bortse i från att J.D. Salinger försörjde sig även efter författarkarriären.
Han blev sin egen räddare ur nöden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om