Kia räddade sin lillebror från att drunkna vid Jogersö

Kia Jernberg, 17, lyckades rädda sin lillebror från att drunkna på Jogersö. Simma aldrig rakt ut, utan simma längs stranden, är ett av flera råd badmästare Mats Kullman och Svenska livräddningssällskapet ger.

Övrigt2002-06-06 21:58
Sommaren har slagit till med full kraft och vattentemperaturen i sjö och havsvikar har stigit raskt till arton badvänliga grader. Kia Jernberg, Nyköping, var tillsammans med sin lillebror Niki, 14, och sin mamma på Jogersö för att bada. Kia Jernberg och Niki var på bryggan vid hopptornet och bestämde sig för att simma ut till ett skär några hundra meter ut i viken.
Kia Jernberg har under våren utbildat sig till badvakt, men inte trodde hon att hon skulle behöva använda den så snart och på sin egen bror.
När syskonen närmade sig skäret började plötsligt några tärnor att attackera dem. Förmodligen vaktade fåglarna sin bon på skäret.
Min bror blev panikslagen. Jag tänkte dyka för att komma undan fåglarna, men det kunde jag ju inte när jag hörde och såg min bror. Han kom under vattnet och drog i sig kallsup, fick kramp i ena benet och ropade att han inte orkade längre, säger Kia Jernberg.
Hon försökte lugna sin bror och sa åt honom att simma på rygg. Men till slut fick Kia Jernberg livrädda honom in till land. Hon hann att tänka på att en livboj skulle hjälpt dem, men en livboj fanns flera hundra meter bort på stranden.
På Jogersöbadet finns ytterligare en livboj vid hopptornet, men den hade någon kastat och låg gömd i vassen, enligt Mats Kullman som sköter Jogersöbadet för kommunens räkning.
Mats Kullman är badmästare och var under många år föreståndare för Ramdalens simhall i Oxelösund då han var instruktör i livräddning och medlem i Svenska livräddningssällskapet. Han säger att det folk mest brukar glömma är att badande alltid sker på egen risk oavsett om det är ett offentligt bad eller ej.
En olycka i vattnet är ett ögonblicks verk. Grips man av panik i vattnet infinner sig en stelhet, som gör att du lätt sjunker under ytan och med ett siktdjup på en meter blir det ytterst besvärligt att finna personen under vattnet, säger Mats Kullman.
Han förklarar att det trots allt gäller att behålla lugnet, men att det är lättare sagt än gjort.
Vanligaste olyckstillbudet vid badande är när en person hoppar eller dyker i vattnet utan att ha kontrollerat botten.
Kia Jernberg säger också att det saknades badstegar från bryggorna vid tillfället, men de är nu på plats.
Torsten Nitér på Svenska livräddningssällskapet säger att det är kommunernas ansvar att göra badplatserna så säkra och trygga som möjligt. I fjol drunknade 126 personer och de flesta skedde under juli månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om