Många män saknar en nära vän och är överrepresenterade i statistiken kring självmord och psykisk ohälsa. Män står även för det sexuella våldet i samhället - både mot barn, kvinnor och män.
Det är fakta som vi kanske bör prata lite mer om, menar Marcus Pehrsson, kommunikatör Studiefrämjandet.
– Killmiddag är ett sätt att faktiskt rannsaka sig. Vad är det att vara kille? Se att man faktiskt är en del av strukturer och en machokultur som sedan länge varit norm i samhället.
Stiftelsen Making Equal lanserade idén #killmiddag efter de sexuella övergrepp som skett på musikfestivaler runt om i landet. Ambitionen är att börja med sig själv för ett jämställt samhälle.
Konceptet är enkelt och det finns ett program med olika temaförslag om man inte vet hur man ska börja samtala.
– Det kan låta enkelt. Men jag vet att det tagit många år att våga snacka allvar med de närmaste vännerna och än svårare med män i grupp. Då blir det i stället lätt att skämta bort känsliga ämnen.
I december anordnar Marcus killmiddag för några kollegor på jobbet.
– Det känns lite enklare eftersom det blir ett mer formaliserat möte, där vi utifrån fyra punkter ska tala om jargong, hur en nyanställd skulle uppleva vårt sätt att tala med varandra på arbetsplatsen.
Middagen för kompisgänget hemma i Nyköping känns svårare att förbereda. Några är vänner sedan barnsben.
– Den blir utan skyddsnät. Jag hoppas att vi kan prata om sådant som att räkna våra "ligg" i tonåren. Varför gjorde vi så? Och om saker som hände på dom där tonårsfesterna. Tjejerna som var med - var dom verkligen med?
– Det finns helt enkelt outtalade saker på vad en kille får göra och inte göra. Även jag som är uppvuxen under 1970-talet är uppfostrad med dessa könsroller.
– Kanske därför jag lagt vinterns killmiddag först i februari, skämtar Marcus samtidigt som han avslöjar att han är mest rädd för att börja gråta om det blir för känslosamt.