Klart med järnväg genom Tullgarn
Ostlänken får gå genom Tullgarnområdet. Järnvägen kommer inte att påverka miljön i någon stor omfattning, meddelade länsstyrelsen på måndagen.
Utredningen ledde till att en av de föreslagna dragningarna av järnvägen togs bort, eftersom den skulle gå för nära det skyddsvärda området vid Norasjön. Samtidigt tillkom ett förslag från Vagnhäradsbon Yngve Björklund. Banverket sökte sedan tillstånd hos länsstyrelsen.
Inget annat område kräver den här typen av tillstånd. Tullgarn är en av de känsligaste passagerna som Ostlänken går igenom, säger Anders Elam, miljösamordnare på Banverket.
Nu godkänner länsstyrelsen alla fyra förslagen. Ostlänken kan byggas genom Natura 2000-området utan att det påverkar arterna som lever där, menar myndigheten.
Vi hoppades att alla förslagen skulle bli godkända. Det ger oss valmöjligheter i det fortsatta planeringsarbetet, säger Anders Elam.
Samtliga förslagen går intill E4. Den befintliga järnvägen läggs ner när Ostlänken är klar. Därför blir störningarna på miljön inte större än de är idag, menar länsstyrelsen. Under byggtiden måste Banverket däremot ta särskild hänsyn.
Om man bygger tunnlar gäller det att se till att grundvattnet inte sänks. Då kan livmiljöer skadas, säger Agneta Claesson, handläggare på länsstyrelsen.
Det kan också handla om bullerplank för att inte störa fågellivet.
Varken Banverket eller länsstyrelsen vill peka ut något förslag som favorit.
Vi har inte graderat dem. Det finns fördelar med alla på olika sätt, säger Agneta Claesson.
Hur järnvägen ska gå norr och söder om Tullgarn kommer att spela in, liksom tekniska och ekonomiska hänsyn.
Till exempel kan stationsläget i Vagnhärad komma att styra, säger Anders Elam.
Yngve Björklund är glad att hans förslag fortfarande är med i diskussionen. Det går på västra sidan av motorvägen och går över på en bro.
Med det förslaget är det ingen fastighet som berörs, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!