Klotter som kostar miljoner
Klotter och skadegörelse är den brottskategori som ökar snabbast i Nyköping. På tre år har klottret mer än femdubblats. Varje år kostar saneringen flera miljoner.
Att klottra är faktiskt inte bara ett oskyldigt ungdomsbeteende. Det är faktiskt brottslig skadegörelse, säger Åke Jansson på Olycks- och Brottsförebyggande rådet.
En titt på statistiken när det gäller antalet polisanmälningar av klotter talar sitt tydliga språk.
1999 anmäldes 37 fall
2000 anmäldes 75 fall
2001 anmäldes 195 fall
Perioden januari till april i år anmäldes 92 fall
Självklart kan vi inte bevisa att antalet fall verkligen ökat just så här. Men polisanmälningarna har det och det är vad vi har att gå efter, säger Åke Jansson.
Olycks- och Brottsförebyggande rådet har tidigare genomfört ett antal så kallade trygghetsmätningar. De visar att många människor påverkas i sin trygghet när klottret ökar.
Att klottra är en aggressiv handling. Att människor tycker det känns hotfullt med klotter är därför rätt naturligt, menar Åke Jansson.
Vilka som klottrar var och när vet man redan en del om.
Vi vet exempelvis att det framför allt är ungdomar mellan 12 och 16 år som ingår i gruppen. Vi vet också att det till 99 procent handlar om svenska pojkar.
Man vet också att det är lätt att komma åt de sprayfärger klottrarna använder.
Många butiker har sprayfärgen lättåtkomligt exponerad och vi vet att det förekommer snatterier.
Det finns också en stort uppbyggd marknad av sprayfärger. Informationen sprids via internet och tidningar som är inriktade just på klotter och graffitti.
Det är både lätt och billigt att komma över färger, särskilt om man åker till Stockholm, säger Åke Jansson.
Olycks- och Brottsförebyggande rådet har nu arbetat fram en projektplan för att möta klottervågen.
Dels ska vi göra en fullständig kartläggning av vilka som klottrar var och när. Vi ska också arbetar för att klottret snabbt ska tvättas bort, vi ska prata med färghandlarna för att göra färgen mer svårtillgänglig.
Sist men inte minst ska vi fånga upp de här ungdomarna och hjälpa dem hitta mer konstruktiva kanaler för deras frustration, säger Åke Jansson.
Den 1 september börjar jobbet på allvar. Då ska också en person vara anställd för att under ett år jobba med frågan.
Det projektjobbet ska samfinansieras av såväl Kommunfastigheter som privata fastighets- och butiksägare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!