Klottrade på skåp i skolan – pappa ifrågasätter polisanmälan mot sonen

En 15-årig elev på Tomtaklintskolan har blivit polisanmäld för skadegörelse efter att ha klottrat med en whiteboardpenna. Elevens pappa är kritisk till att skolan inte kontaktat vårdnadshavare innan polisanmälan gjordes. Rektorn på Tomtaklintskolan, Cecilia Engstrand, säger att de bara följt sina rutiner. – Jag önskar att man hade löst det här på ett annat sätt, säger pappan innan de ska gå in på polisförhör i Nyköping.

Foto:

Övrigt2019-02-25 09:16

Pappan och sonen står utanför Nyköpings polisstation. Sonen är kallad till förhör efter att ha blivit anmäld för skadegörelse på Tomtaklintskolan.

– Jag hade klottrat på sidan av ett skolskåp med en whiteboardpenna, det gick att sudda ut med handen, säger sonen som är 15 år och går i niondeklass på Tomtaklintskolan.

Efter händelsen erkände han vad han gjort och erbjöd sig att ta bort det, men då hade vaktmästaren redan tagit bort klottret.

Han hörde inget mer om händelsen och trodde att det var utrett. En person från skolan hade nämnt att det skulle polisanmälas men det uppfattade han mer som något de bara sade.

Två veckor senare fick hans pappa hem ett brev från polisen där det stod att skolan har polisanmält honom för skadegörelse. Enligt anmälan var saneringskostnaden 500 kronor.

– Jag pratade med min son. Jag ställde honom mot väggen, tänkte direkt att han måste ha gjort något grovt om det lett till en polisanmälan. Vi har alltid haft lätt för att prata hemma så jag blev chockad. Dessutom hade jag inte hört ett ord från skolan, trots att vi varit i kontakt med dem gällande en ledighetsansökan och min sons frånvaro. Men ingen har sagt ett ord om klotter eller polisanmälan, säger pappan.

Efter att brevet kom med posten sökte pappan genast kontakt med skolans rektor Cecilia Engstrand för att få svar på sina frågor, men hon hänvisade bara till anmälan och ett framtida möte.

– Jag ifrågasätter varför de inte kontaktade oss vårdnadshavare innan polisanmälan gjordes och om rektorn tycker att en polisanmälan för skadegörelse, inte ens ringa skadegörelse, står i proportion till klotter med en whitebordpenna. Jag efterlyser en dialog mellan skola och föräldrar, jag är väldigt frustrerad, säger pappan.

Pappan berättar att sonen har bra betyg, över medel, men att han inte trivs i skolan och har hög frånvaro.

– Det här skulle kunna vara dödsstöten så att han inte vill gå dit mer. Som skola har man ett ansvar att kommunicera med elever och vårdnadshavare. Jag arbetar själv på en yrkeshögskola och vet vikten av dialog, säger han.

Sonen berättar att han har besökt ett gymnasium i en annan kommun under sportlovsveckan som han ansökt till.

– Det vore kul om jag kom in, säger sonen.

Du ska på förhör snart, hur känns det?

– Det känns onödigt och jobbigt. Jag önskar att skolan hade pratat med oss elever som man gör till vuxna, fört en dialog. Åtminstone pratat med pappa först innan man drar det så här långt, säger han.

Pappan utrycker sin rädsla och frustration över att sonen kanske hamnar i belastningsregistret så att han inte får ta körkort eller får problem med gymnasieansökan.

Efter förhöret sms:ar pappan till SN att enligt honom stämde inte bilden på klottret som polisen fått i anmälan. Pappan menar att det var från helt fel dag och inte ens på sonens klotter. Dessutom menar pappan att det inte hade framgått i polisanmälan att sonen klottrat med en whiteboardpenna utan där stod det spritpenna, vilket sonen förnekar.

Rektorn: Vi har noll tolerans mot skadegörelse

Cecilia Engstrand, rektor på Tomtaklintskolan vill inte uttala sig i det enskilda ärendet men säger att skolan polisanmäler all skadegörelse som sker.

Enligt pappan till eleven handlar det om att sonen klottrat på ett skolskåp med en whiteboardpenna som enkelt kunde tas bort med ett blött papper eller bara med handen. Stämmer det som pappan och eleven säger?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall, säger Cecilia Engstrand.

Har ni haft liknande problem tidigare?

– Jag och fem kollegor har sanerat hela skolan under lovet. Vi vill ha en trevlig skolmiljö och en trygg skola för elever och lärare, säger Cecilia.

Det som ni sanerat under lovet är det också polisanmält, eller finns det någon särskild anledning till att ni anmälde klottret den här eleven hade gjort?

– Vi anmäler all skadegörelse. Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden men vi har noll tolerans mot skadegörelse.

Pappan till eleven är kritisk till att ni inte kontaktade dem innan polisanmälan gjordes. Varför kontaktar ni inte vårdnadshavare innan polisanmälan dimper ner i brevlådan?

– Vi har följt våra rutiner. När ett brott har skett polisanmäler vi det och sen tar andra instanser över, säger Cecilia.

Skadegörelse

Skadegörelse är när en gärningsperson har skadat eller haft sönder en egendom. Klotter kan vara en typ av skadegörelse.

Straffet för skadegörelse är böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år. Den dömda får också vanligen betala skadestånd. Fakta/ Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!