Kockelever fixar maten när Melloartisterna välkomnas till Nyköping

Restaurangskolans elever lagar maten till Melodifestivalens välkomstmingel på "Station". Det blir cirka 200 personer som kommer till festen i den gamla brandstationen och förberedelserna pågår för fullt. – Det är lite spännande att laga mat till melloartisterna, säger Gustav Fohlin som går tredje året på Restaurangskolan.

Foto:

Övrigt2019-02-26 19:18

På torsdagskvällen är det dags för välkomstfest för artisterna, produktionen och turnésällskapet. Den är inte öppen för allmänheten. Välkomstminglet som festen kallas äger rum på "Station" (gamla brandstationen).

– Hela den här festen är lite hemlig och den kommer ha ett tema som vi inte vill berätta om förrän när den öppnar på torsdag. Bara för att det ska vara en överraskning för deltagarna, säger Patrik Nilsson som är projektledare på Nyköpings arenor.

Men det kommer att finnas en liten scen och en DJ som kommer hålla i musiken. Det finns även en kille som går runt och trollar, ett så kallat close-up trolleri. Det betyder att man trollar väldigt nära åskådarna och gör åskådarna delaktiga i trolleriet.

Eleverna i årskurs tre på Restaurangskolan lagar maten.

– Maten utgår från en mångkulturell tanke med råvaror från Sörmland och det gröna i fokus, säger Helen Nilsson som är yrkeslärare på Restaurangskolan.

Men tyvärr är det svårt att hitta lokala grönsaker, bär och frukt just den här årstiden.

– Vi kommer ha en så kallad plockbuffé, delvis med lokala råvaror. Men säsongen är ju som den är nu. Vi är mitt inne i den värsta perioden så hade det i stället varit vår- eller höstperiod då hade vi jobbat mycket mer med grönsaker lokalt, säger Claus Jarding som också är yrkeslärare på Restaurangskolan.

Harald Linder, Jesper Gustafsson och Gustav Fohlin, som går i årskurs tre på Restaurangskolan, står och rullar cirka 20 kilo kronhjortköttbullar. Det syns att det inte är första gången som de gör det.

Det är mycket som ska förberedas och rätterna serveras i återvinningsbart material. Det kommer vara små portioner av typen finger food.

Eleverna Fanta Bah och Svea Spörri hjälper lärarna med att förbereda serveringen för Fish and chips Sörmlandsstyle. Den består av strömming, granemulsion, picklad rödlök, friterad kapris och chips på Amandinepotatis från Sörtorp.

– Det är jätteroligt. Man får lära sig jättemycket och laga mycket varierad mat. Det här är vår första riktiga catering, säger Fanta Bah och Svea Spörri.

Under torsdagen kommer det bli schlagerlåtar och ballonger i köket, bara för att alla ska komma i rätt stämning.

– Vi ska gå på genrepet på fredagskvällen och vi får hoppas att Anna Bergendahl vinner på lördagen, säger Svea Spörri.

Plockbuffén består av dessa rätter:

– Små snackspåsar med rotfruktschips och rostade frön

– Fish and chips Sörmlandstyle, strömming, granemulsion, picklad rödlök, friterad kapris och chips på Amandinepotatis från Sörtorp

– Steamed buns med slarvsylta på sörmländskt vildsvin, syrade rotsaker, chili- och ingefärsdressing

– Sesamhalstrad lax med salsa på Ingrid Marie-äpple, gurka och mango, blandade groddar, skott och blad, wasabimayo, friterade risnudlar

– Bakad rotselleri med crème på soja och champinjoner från Vrena grönt, syrade senapsfrön, potatiscrisp och plockade örter

– Skogssvampssoppa, färsboll på kronhjort från Viråbruk, lingon och enbärscurd

– Go green shot med grönkål, äpple, ingefära och lime serveras med kryddigt kålrabbispett

Det söta efter maten är:

– Svartvinbärsmousse med rödbetsmaräng

– Chokladkaka med rostade pumpakärnor och apelsin

– Macarons med timjan och citron

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om