Kommunchefer med fruar bjöds på middag
Gnestas kommunalråd samt två höga tjänstemän bjöds på middag med sina fruar av byggföretaget Peab. Peab är det företag som har vunnit anbudstävlan och ska bygga på Bryggeriholmen samt i Thuleparken.
Efter seminarium på eftermiddagen bjöds det på middag för deltagarna med respektive.
Från Gnesta kommun var kommunalrådet Gert Nilsson (s), kommunchef Sune Eriksson och planeringschef Roger Knutsson på plats med sina fruar.
Oppositionsrådet Henric Sörblad (m) var också inbjuden, men kunde inte komma.
Peab var ett av tre byggföretag som ingick i kommunens anbudstävlan för byggföretag som ville bygga på Bryggeriholmen och i Thuleparken.
NCC och Skanska deltog, men NCC drog sig ur och Peab gick efter flera turer segrande ur byggstriden.
Först den 25 oktober beslutade Gnesta kommunfullmäktige att ett ramavtal skulle ingås med Peab. Redan
i september stod det dock klart att den politiska majoriteten skulle rösta för avtalet med Peab.
Gert Nilsson anser att det var helt i sin ordning att de tre företrädarna för kommunen lät sig bjudas på middag tillsammans med sina fruar.
Vi gick dit av ren artighet eftersom vi har affärer ihop med Peab, säger han.
Det var intressanta frågor som togs upp på seminariet.
Under seminarieeftermiddagen diskuterades bland annat arbetsmarknaden i byggbranschen och utländsk arbetskraft i samma bransch. Inbjudna talare var bland andra arbetsmarknadsminister Hans Karlsson och Hans Tilly från fackförbundet Byggnads.
Om det är riktigt för företrädare i kommunen att låta sig bjudas på middag av företag som kommunen har affärer med är inte lätt att avgöra, enligt advokat Claes Beyer, styrelseordförande för Institutet mot mutor.
Det går inte att påstå det ena eller det andra, men situationen är sådan att man måste överväga om det är en muta eller ej, säger han.
Normalt bör inbjudan gå till kommunen, som ska välja vilka som ska gå, och inte till enskilda personer.
Claes Beyer säger att fallet inte tydligt hör till det som är icke tillbörligt, som penninggåvor eller sidoleveranser, men att det kan höra till det han kallar villkorat tillbörligt, exempelvis studieresor.
Det beror på många saker. Bland annat på hur mycket som var seminarium och hur mycket som var middag.
Men det ligger i regionen där man börjar fundera.
Runt hundra personer kom till Peabs bostadsbyggardag. De gäster och kunder som hade bjudits in kom från riksdagen, kommuner i Mälardalen med bostadsbolag, övriga fastighetsägare, bolag, högskolor och tidningar.
Med på middagen var, enligt Gert Nilsson, mellan 70 och 80 personer inklusive
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!