Kommunen bygger plank utan bygglov
Det finns inget bygglov för bullerplanket som kommunen uppför längs med Björntorpsvägen i Oxelösund. Tjänstemannamissen innebär dock inte att bullerplanket är ett svartbygge, anser tjänstemännen själva.
Det råder inget tvivel om att planket är bygglovspliktigt. Det framgår till och med av kommunens egen hemsida att den som avser att bygga ett plank ska ha ett bygglov.
Men Oxelösunds kommun har alltså inte något bygglov för sitt plank.
Nej, det stämmer. Något bygglov har inte beviljats för bullerplanket, konstaterar Gunilla Marklund, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret, den förvaltning som hanterar byggloven.
Vad tycker du om det?
Jag beklagar det. Ett bygglov borde ha funnits. Och kommunen ska naturligtvis föregå med gott exempel.
Tror du att det finns bygglovströtta medborgare som ilsknar till?
Det kanske det finns. Men det beror helt på hur ni presenterar det i tidningen.
Gunilla Marklund vill inte kalla bullerplanket för ett svartbygge. Kommunen sökte nämligen bygglov innan bygget satte i gång. Problemet är bara att kommunen sedan aldrig har beviljat bygglovet.
Men kommunen har fått ett muntligt medgivande om byggstart från den tjänsteman som har handlagt ärendet, berättar hon.
Ett svartbygge innebär att bygget har genomförts utan att vi på kommunen har haft kännedom om det. Den här gången var vi informerade.
Bullerplanket längs med Björntorpsvägen blev aktuellt i samband med att kommunen beslutade att sälja flera fastigheter på platsen. Bygget finansieras till hälften av kommunen och till hälften via intäkter från försäljningen av fastigheterna.
Det är dock Oxelösunds kommun som med hjälp av entreprenörer bygger bullerplanket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!