Kommunen drar in på krogkontroller

Vissa restauranger slipper besök medan pizzeriorna granskas extra noga. Nyköpings kommun har dragit ned på kontrollen trots att krögarna betalar en tillsynsavgift varje år. Dessutom struntade kommunen helt i att granska de kringresande matstånden under karnevalshelgen.

Övrigt2004-08-09 01:00
En populär restaurang som Mickes Skafferi i Nyköping har inte haft någon tillsyn på fyra år.
Ärilas golfkrog och restaurang Forsen fick besök av kommunens miljöinspektörer för två år sedan.
Däremot har varannan pizzeria i Nyköping granskats under det senaste halvåret.
Vi måste prioritera och vi kör en branschvis kontroll. I år är det matbutiker och pizzerior vi granskar, säger Johan Berggren, miljöinspektör i Nyköpings kommun.

Livsmedelsverket rekommenderar att kommunerna ska granska restauranger, pizzerior och alla andra serveringsställen en gång om året.
Krogägarna betalar till och med en speciell avgift varje år för att bli granskade. Småkrogar betalar drygt 1 700 kronor och de större krogarna 3 500 kronor. Ändå struntar alltså kommunen i den årliga tillsynen. Resurserna räcker inte till, är förklaringen.
Tidigare var vi tolv på miljöenheten, nu har en tjänst försvunnit och det har drabbat livsmedelstillsynen, säger Johan Berggren.

Därför besiktigades heller inte en enda av de mobila matserveringar som ställdes upp under karnevalsdagarna i Nyköping. Trots att värmen var hög och temperaturen var omkring 26 plusgrader.
Värmen ställer till problem för krögarna och är också en av de vanligaste anmärkningarna under tillsynen. Typiskt är kylar som inte håller måttet, plus åtta grader, utan ligger betydligt högre. Eller frysar som öppnas för ofta och är betydligt varmare än lagstadgade minus 18 grader. Ingen restaurang har tvingats slå igen i Nyköping på grund av bristande hygien de senaste åren. Ändå kunde standarden vara betydligt bättre, tycker Johan Berggren.
Det vore bra om det fanns något krav på att personalen har utbildning eller tvingats gå igenom något kunskapstest. I dag är det ganska svårt för oss att säga emot den som påstår sig ha rätt utbildning.

Oftast kommer miljöinspektören oanmäld till restaurangen. Men nästa år ska kommunen ringa och boka en tid så att ägaren har möjlighet att vara med under inspektionen.
Vi ska börja använda den checklista som Livsmedelsverket har satt upp och då krävs det att ägaren är med, säger Johan Berggren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om