När kommunen sålde Svärdsklova 2010 var tanken ett en privat entreprenör skulle ha större förutsättningar att utveckla området och göra skärgårdsidyllen mer tillgänglig för allmänheten.
Flera anbud kom in. Den som bjöd mest ville köpa marken för nio miljoner kronor. Det i dag konkursdrabbade bolaget Rydbergs bygg bjöd minst, sju miljoner. Trots det valde kommunen att sälja till bolaget.
– Vi valde en lokal företrädare som vi vet är bra, förklarade dåvarande kommunalrådet Jan Carle (M).
Några månader efter köpet kunde SN avslöja att Rydbergs bygg tänkte riva en del av uthyrningsstugorna på Svärdsklova, och i stället stycka upp marken och sälja de havsnära tomterna till privatpersoner.
Av allt att döma var det en bra affärsidé.
När Rydbergs bygg köpte fastigheten bildades bolaget Svärdsklova i Nyköping AB. Och fram till för några dagar sedan hade bolaget sålt tomter för 27 850 000 kronor – nästan exakt fyra gånger mer än vad bolaget betalade för Svärdsklova.
Totalt har 17 tomter sålts till privatpersoner från Nyköping, Stockholm, Göteborg och några andra orter. De dyraste tomterna ligger bara ett par meter från vattnet och har haft en prislapp på över två miljoner kronor. De billigaste har kostat knappt en miljon.
[fakta nr="1"]
Kommunalråd Urban Granström (S) var kritisk till beslutet att sälja Svärdsklova, som drevs igenom när Alliansen satt vid makten. Han befarade att allmänheten skulle få sämre tillgång till skärgårdsområdet med en privat ägare.
Uppgifterna om att den privata aktören har sålt tomter på marken för 28 miljoner kronor, visar att kommunen gjorde en riktigt dålig affär, anser han.
– Helt uppenbart tog den borgerliga majoriteten för dåligt betalt.
Kan kommunen dra några lärdomar av detta?
– Man måste göra ordentliga värderingar vid fastighetsförsäljningar. Det borde ha varit lätt gjort. Man ska inte behöva göra en så här dålig affär för att lära sig det.
Oppositionsrådet Anna af Sillén (M) var inte invald i fullmäktige när beslutet om en försäljning fattades. Hon försvarar sina företrädare och anser inte att Alliansen gjorde en dålig affär.
– Den privata aktören har vidareförädlat fastigheten och sålt vidare. Det är ingen konstigt med det. Och jag tycker att Svärdsklova har utvecklats till ett attraktivt besöksmål, säger hon.
Vad gäller syftet med försäljningen, att göra Svärdsklova mer tillgängligt för allmänheten, anser samhällsbyggnadschef Anna Selander att intentionerna inte har uppnåtts.
Eftersom Svärdsklova kommer att säljas som en konsekvens av konkursen för Rydbergs bygg hoppas hon på fruktbara diskussioner med den nya ägaren.
– Vi kan inte ställa några krav på hur området ska utvecklas men hoppas på en bra dialog, säger hon.
[fakta nr="2"]