Kommunen ifrågasätter dyr ungdomsvård
Kommunerna tvingas betala dyrt när ungdomar placeras på institution. Det är säljarens marknad, säger Anita Douhan, chef för familjehemsteamet i Nyköpings kommun.
Institutionsplaceringar är inte särskilt effektiva. Vi använder oss av dem i undantagsfall och bara för de barn som behöver en speciell typ av vård, säger Anita Douhan.
Tillsammans med en kollega intervjuade hon för ett par år sedan alla ungdomar från Nyköping som placerats på institution. En del ungdomar tyckte att institutionsplaceringen var det värsta de varit med om. Andra var tacksamma för att de fått chansen.
Ibland är man tvungen att använda HVB-hem. Det finns barn som behöver den vård som bara en institution kan ge.
Just nu är sju unga Nyköpingsbor placerade på institution. Kommunen betalar mellan 3 000 kronor och 3 500 kronor per dygn för en plats på HVB-hem. Trots de höga kostnaderna görs inga regelmässiga uppföljningar av resultaten. Inte heller under behandlingstidens gång gör kommunen en vetenskaplig utvärdering av vården. Det är svårt att hitta fungerande metoder för uppföljningar och mycket bygger
i stället på erfarenhet och känsla av vad som fungerar.
Det finns en tyst kunskap hos socialsekreterarna, säger Anita Douhan.
Hon påpekar dock att socialsekreterarna besöker institutionerna under placeringstiden och bedömer hur man lyckas nå de mål som man enats om.
Men man skulle önska en utvärdering stödd på vetenskap och beprövad erfarenhet för att kunna göra jämförelser.
Fotnot: Det här är den sista delen i en serie om HVB-hem i Sörmland. Tidigare artiklar publicerades 22 och 26 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!