Kommunen kan tvingas sanera Spelhagen

Nyköpings kommun kan tvingas betala en sanering av den gamla soptippen i Spelhagen. Anledningen är att brandfarliga gaser sipprar ut från soptippen. Därmed kan soptippen i lagens mening fortfarande vara i drift.

Övrigt2006-11-27 23:41
Moderata kommunalrådet Jan Carle törs inte svara på om Nyköpings kommun är beredd att sanera Spelhagen.
Nej, jag vågar inte ha någon åsikt. Först och främst ska kommunstyrelsen ta ställning till detaljplanen för området, säger Jan Carle.

Enligt miljölagen har den nuvarande fastighetsägaren ansvaret för att sanera förgiftad mark.
I Spelhagen är fastighetsbolaget Klövern dominerande markägare. Företaget köpte området av Saab-Opel Sverige AB 1993 och kan alltså bli ansvarig för en sanering av den gamla soptippen.
Om det är en nedlagd deponi, det inte har tillförts något avfall och om den är täckt ligger ansvaret på fastighetsägare, säger Helena Dahlgren, expert på Naturvårdsverkets enhet för förorenade områden.

Men Nyköpings kommun kan också ställas till ansvar eftersom kommunen var ansvarig för soptippen.
Verksamhetsutövaren kan ställas till ansvar om man orsakar ytterligare spridning från deponin, säger Helena Dahlgren.
Enligt miljölagstiftningen skulle i så fall Spelhagens soptipp kunna anses vara i drift eftersom den läcker ut gaser som ställer till problem.
Den brandfarliga gasen bildas när avfallet bryts ner. Eftersom så gott som hela Spelhagen är asfalterat letar sig gaserna fram genom krypgångar i marken.
För tre år sedan slog gasen eld i samband med ett svetsarbete på N A Svenssons i området.

I Kristinehamn tog kommunen ansvaret för en liknande sanering. Ett gammalt industriområde i hamnen ska exploateras. Industriområdet var byggt på en gammal kommunal soptipp.
Kommunen är markägare men också verksamhetsutövare av den gamla soptippen.
Därför kommer vi inte ifrån
att vi måste betala saneringen som kommer att kosta runt
sju miljoner kronor, säger
Lars Nilsson, planeringschef
i Kristinehamns kommun.
Länsstyrelsen krävde provtagningar som var hanterbara, det kostade ungefär en halv miljon kronor. Det har gått väldigt smidigt även om länsstyrelsen bitvis var väldigt tuffa mot oss, speciellt där marken ska användas för bostäder, säger Lars Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om