Kommunen köper skärgårdspärlan Horsvik: "Vi vill tillgängliggöra skärgården"

Dåvarande kommunalrådet Jan Carle (M) sålde Nyköping kommuns fastighet Svärdsklova för sju miljoner kronor. Urban Granström (S) rasade över försäljningen. Nu köper Granström och kommunen skärgårdsfastigheten Horsvik för fjorton miljoner. – Vi vill tillgängliggöra skärgården för Nyköpingsborna, säger Granström.

Idylliska skärgårdsfastigheten Horsvik köps av Nyköpings kommun. För sju år sedan sålde kommunen skärgårdspärlan Svärdsklova till en privat entreprenör. Då rasade kommunalrådet Urban Granström (S) över försäljningen.

Idylliska skärgårdsfastigheten Horsvik köps av Nyköpings kommun. För sju år sedan sålde kommunen skärgårdspärlan Svärdsklova till en privat entreprenör. Då rasade kommunalrådet Urban Granström (S) över försäljningen.

Foto:

Övrigt2018-04-01 13:00

Solen skiner från en klarblå himmel, fåren bräker i hagen, Östersjöns mjuka vågor gör att det kluckar behagligt i båthuset. Horsviksudden är en idyll trots närheten till kärnkraftsföretaget Studsvik. Fastigheten ägs av Studsviks AB och nu ska Nyköpings kommun köpa den.

100 hektar, cirka 200 fotbollsplaner, som består av 27 hektar mark (inklusive två öar: Tranholmen och Studsviksholmen) och resten hav ska Nyköpings kommun ta över.

I dag är fastigheten ett så kallat Natura 2000-område, det vill säga med särskilt starka naturvärden. Fastigheten består också av flera hus, skärgårdshemman, en liten sandstrand, möjlighet till klippbad, trädgårdar och betesmarker.

– Det här är ett tillfälle som är för bra för att låta det gå förbi oss, säger kommunalrådet Urban Granström.

Han menar att köpet ska ses som en ypperlig möjlighet att låta allmänheten ta del av det sörmländska kustbandet. En privat köpare av Horsvik hade stängt den möjligheten.

Nyköpings kommun ägde skärgårdsfastigheten Svärdsklova, men sålde den år 2010 till ett av Inge Tallbergs bolag (Tallberg som är vd i konkursade Rydbergs bygg). En försäljning som gjorde Urban Granström upprörd. Han ansåg att Svärdsklova var en stor tillgång för kommunens invånare.

Nu ges kommuninvånarna den möjligheten några kilometer fågelvägen nordost.

Horsvik kan utvecklas till en plats för café, litet skärgårdsmuseum, med möjlighet att ta del av Östersjöns vattenliv, en snorkelled, möjlighet att paddla kajaker, yoga och kanske en framtida angörningspunkt för båtturtrafik. Turtrafik med båt finns inte i Nyköping - inte den här sommaren heller. Men Granström utesluter inte ett framtida samarbete med kustkommunerna Oxelösund och Trosa.

Sörmlands skärgårdsintresseförening och dess ordförande Nils Kjellberg är lyrisk över köpet.

– Horsvik är en unik plats, säger han.

Lika entusiastisk är kommunekologen Bjarne Tutturen, som pekar på de starka naturvärdena.

Kommunen har låtit en extern värderare har gjort en bedömning av fastighetspriset, uppger Granström.

En havsörn svävar majestätiskt över havet. Återstår för kommunfullmäktige att säga sitt.

Med anor från 1600-talet

Horsvik är ett skärgårdshemman, småskaligt lantbruk och fiske, med anor från 1600-talet.

Fastigheten lämnades på 1950-talet och är i stort sett orörd sedan dess. Här finns fisksumpar, långrevar, båthus, flera hus - några i behov av upprustning - stenmurar från början av 1900-talet. Hela gården uppvisar en väl sammanhållen miljö vilken berättar om levnadsförhållandena vid kusten från slutet av 1800-talet till i mitten av 1900-talet, enligt länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!