Kommunen måste betala en del av saneringen
Giftskandalen i Sjösa växer. Föroreningarna i marken är kända sedan tidigare, men omfattningen är större än man anat.Under tiden sitter länsstyrelsen och kommunen i diskussioner om vad som måste göras och vem som ska betala.
Dioxinet ingick i det medel som användes för träimpregnering. Dioxiner som kommer ut i naturens kretslopp rubbar den ekologiska balansen och påverkar nervsystem och fortplantningsförmåga. Det är ett hot både mot människor och djurliv.
Alla är överens om att situationen är allvarlig. Men diskussionen mellan berörda myndigheter ger ett yrvaket intryck.
Naturvårdsverket och länsstyrelsen är medvetna om att dioxinproblemen inte är unika för Sjösa utan återfinns vid många gamla sågar. I större eller mindre omfattning. Staten har därför anslagit en halv miljard kronor för sanering.
Det förutsätter dock att den berörda kommunen är villig att stå för en tiondel.
Kommunalrådet Göran Forssberg (s) verkar inte road.
Han anser inte att kommunen ska betala upprensningen efter försumliga företags miljöbrott. Det är en uppfattning som man i och för sig kan sympatisera med. Men det är knappast någon tröst för de boende i Sjösa som tvingas leva med miljöhotet i sin omedelbara närhet. Det är de som får betala priset för väntan.
Utgångspunkten måste naturligtvis vara att förorenaren betalar.Men även om det inte går att ställa någon skyldig till svars så har kommunen ett övergripande miljöansvar. Det mesta talar därför för att det är samhället som får betala räkningen.
För att ta del av det statliga saneringsbidraget måste kommunen betala sin del. Göran Forssberg kan tycka att regelverket är fel, men det sanerar inte marken i Sjösa.
Befolkningen har rätt att bo i en säker miljö. Därför måste kommunen betala sin del. Inget hindrar att Göran Forssberg utnyttjar möjligheten att förändra reglerna genom sitt eget parti. Socilademokraterna sitter ju i regeringsställning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!