Kommunen rapporterade in fel betyg – under flera år

Politikerna träter om ifall Nyköpingsmodellen är framgångsrik ur ett kunskapsperspektiv. Nu visar det sig att kommunen rapporterade in fel statistik till Skolverket för 2016 och tidigare.

Foto:

Övrigt2017-12-21 06:01

På en presskonferens tidigare i höstas presenterade rektor Peter Sund på Nyköpings högstadium färsk statistik. Enligt skolan har niornas behörighet till gymnasiet ökat med sju procent (exkluderat nyanlända) efter sommarlovsskolan. Den förbättringen kom dock inte med i Skolverket statistik eftersom Skolverket förändrat rutinerna för insamling i år, hävdade han. Året innan, 2016, fanns sommarlovsbetygen med i statistiken.

Men Skolverket har inte ändrat rutinerna. De inkluderar inte betyg från sommarlovsskolan, det ingår inte i Skolverkets insamling. Helena Svensson, enheten för grundskolestatistik vid Skolverket, förklarar att insamlingen sker på samma sätt varje år med deadline den 18 juni varje läsår.

– Det är elevernas slutbetyg efter avslutad årskurs nio som efterfrågas. Eventuellt prövade slutbetyg ingår inte i Skolverkets insamling eller redovisning, säger hon.

Även utbildningsnämndens ordförande Kent Pettersson (S) har använt sig av de felaktiga uppgifterna när han försvarade sig mot kritik i en insändare.

När SN ringer upp Kent Pettersson för att ta reda på var han fått uppgifterna att betygen efter lovskolan tidigare varit inkluderade, hänvisar han till utbildningschef Henrik Eriksson.

Eriksson bekräftar att uppgifterna kommer från honom.

– I fjol fick man efterrapportera in till SCB (SCB hanterar insamlingen) efter sommarlovskolan. I år fick vi inte göra det, säger han.

Vad behörigheten var innan sommarlovsskolan 2016, vet inte Henrik Eriksson.

– För vi hade ingen anledning att titta på det då. Anledningen att vi tittade på det nu (2017) var efter att jag pratat med dig kring meritvärden. Jag kände inte igen mig riktigt. Och när vi började gräva i vår egen statistik så ser vi att siffrorna går isär. Och då hittar vi buggen, att det är i rapporteringen till SCB, säger han.

2015 hade ni 88 procents behörighet (exkluderat nyanlända), var sommarlovsskolans betyg inkluderade då också?

– Alla tidigare rapporteringar har inkluderats. Lovskola är en förlängning av det ordinarie läsåret. För oss är det så. Nu är det dessutom lagstadgat, säger Henrik Eriksson.

Varför rapporterar ni in lovbetygen när Skolverket inte frågar efter det?

– Jag gick direkt till registratorn efter att jag upptäckte en "diff", då var svaret att man rapporterat in det tidigare, men i år skulle det inte göras.

Enligt Eriksson har tjänstemännen trott att lovbetygen ska rapporteras in.

– Ska det inte rapporteras är det en missuppfattning. Den här uppgiften var ny för mig, säger Eriksson.

Utbildningsnämndens ordförande Kent Pettersson utgår ifrån att rätt statistik skickas in till Skolverket.

Niors behörighet till gymnasiet

En fjärdedel av niorna som gick ut Nyköpings högstadium saknar behörighet till gymnasiet.

På tre år har behörigheten försämrats från 88 till 83 procent i gruppen där nyanlända exkluderats.

I nuläget är det oklart vilka de officiella siffrorna i Skolverket egentligen är, eftersom skolan hävdar att de lämnat in betyg från lovskola tidigare år. Något som Skolverket inte efterfrågar.

Betygen kan alltså se sämre ut en vad som presenterats. 2017 ska vara rätt, enligt skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!