Nyköpings kommun och Arbetsförmedlingen har inlett en satsning för att hjälpa personer med försörjningsstöd som hamnat utanför arbetsmarknaden. Projektet pågår under en treårsperiod och kommer att erbjuda jobb inom Nyköpings kommun till 300 personer. Arbetsförmedlingen deltar med finansiering.
Satsningen går under namnet OFTA (Omvandla Försörjningsstöd Till Arbete). Det hela startade i januari i år och just nu har projektet 40 deltagare. Birgitta Falkeborn är projektledare för OFTA-projektet och betonar att det är viktigt för människor att få in en fot på arbetsmarknaden.
– Det rör sig om olika arbeten inom kommunen och många arbetsplatser finns inom skolor och förskolor. Men det är viktigt att poängtera att de här personerna inte tar någon annans jobb, utan de är tänkta att vara en extra resurs, en hjälpande hand, säger hon.
Reaktionerna på projektet har varit mestadels positiva, enligt Birgitta Falkeborn. Hon hoppas även på flera framtida satsningar av projektet.
– Flera handledare och anställda har varit väldigt positivt inställda till det hela. Men vi behöver fler arbetsplatser och framför allt mer variation av arbete. Exempelvis inom park och som extraresurs till vaktmästare, arkiv och reception, säger hon.
Hon berättar även att flera ettårsanställningar har gått till nyanlända människor och att det är viktigt för integrationen.
– Det handlar som sagt om att få in en fot på en arbetsplats för att få erfarenhet, färska referenser och vara med i en arbetsgemenskap. Sedan tror jag att många faktiskt kan lära sig det svenska språket på arbetsplatsen och genom det integreras ännu mer.
Patrik Lindell, samordnare vid Arbetsförmedlingen för OFTA-projektet, tror att projektet gynnar flera inblandade.
– Jag har i princip bara hört positiva reaktioner från involverade parter. Det för in människor på arbetsmarknaden, och det bidrar till att vi får mer förståelse för varandra eftersom många ettårsanställda inte har svenska som modersmål. Det tillför i och för sig ytterligare språkkompetens på arbetsplatsen, något som kan vara väldigt positivt, säger han.
Birgitta Falkeborn framhäver även att det finns två fördelar med projektet.
– Det ena är att människor kommer ut i arbete och får en egen lön, och den andra är att det i sin tur generar minskat försörjningsstöd och ökade skatteintäkter till kommunen. Viktigt att tillägga är att anställningarna kombineras med studier och vi hoppas på att många kommer att studera vidare efter anställningsårets slut.