Nyköpings kommun saknar miljödomar för fiskvägarna vid dämmena längs med Nyköpingsån, enligt länsstyrelsen.
– De har fiskvägar som inte är lagligförklarade, säger Lars Juhlin vid länsstyrelsen natur- och miljöenhet.
Länsstyrelsen har som uppgift att se till att kraftstationerna har moderna tillstånd och i dessa tillstånd ingår att fisken ska kunna passera kraftstationerna. Lars Juhlin har därför varit i kontak med kommunen, men än handlar det inte om ett föreläggande.
– Vi behöver inte förelägga kommunen om de tar ett eget initiativ och löser det här, säger Lars Juhlin.
Hur väl det fungerar för fisk att ta sig uppströms, vet inte länsstyrelsen men vd för Nyköping vattenkraft, Tommy Carlsson anser att de fungerar.
– Idag finns det laxtrappor på alla våra dammar och de fungerar, säger han men berättar samtidigt att de grundar det på visuella observationer inte några vetenskapliga metoder. För ål finns fällor som också ska ses över.
Men även om fisk kan ta sig upp återstår problem när vandrade fisk ska ta sig tillbaka till Östersjön. Framför vattenintagen till turbinerna finns rensgaller men inga speciella anordningar för att underlätta eller göra det säkert för fisken att passera kraftstationerna.
– Det händer inte allt för sällan att nedströmsvandrande fisk som öring och ål fastnar i gallren och dör, säger Lars Juhlin på länsstyrelsen.
Tommy Carlsson är medveten om att det är ett problem som måste lösas.
– Det kräver stora ombyggnader och något vi tittar på tillsammans med kommunen och länsstyrelsen, säger Tommy Carlsson.
[custom-embed script="PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1MjAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBzcmM9Imh0dHBzOi8vZnJlZHJpa2VyaWNzc29uLmNhcnRvLmNvbS9idWlsZGVyLzNhMDJiNGZjLTRhNTctNDFmNC1hYzMyLWYxMTFlYzM3ZThjZC9lbWJlZCIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gb2FsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtc2FsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4="]
Omlöp är ett exempel som Tommy Carlsson ser som tänkbara stora ombyggnader. Något som innebär att kommunen i så fall anlägger en helt ny väg förbi kraftstationen för fisk. Exempelvis Norrköpings kommun har gjort i Strömparken och kombinerat det med lekmiljöer med klätterställningar och vattenlek för barn.
– Det gäller att få en helhetsbild så vi kan lösa alla intressen ihop, säger han och syftar bland annat på sportfiskare och lokala kanotklubben.
Redan 2012 beslutade kommunstyrelsen om en åtgärdsplan för att bland annat främja fisk i Nyköpingsån och 2014 upprättades ett dokument "Åtgärder för blåstruktur i Nyköpings tätort med omnejd".
Hur långt tålamod länsstyrelsen har innan en fungerande lösning ska presenteras törs inte Lars Juhlin svara på.
– De måste få tid att hinna agera nu och jag kommer kontakta dem i höst. Det får inte ta för lång tid, säger Lars Juhlin.