Kommunen vill nå slagna kvinnor
Många kvinnor misshandlas av sina män. Kommunen och kvinnojouren stöttar dem som söker hjälp, men mörkertalet är stort. Nu vill Nyköpings kommun slå ett slag mot kvinnomisshandel.
Vi har dels kvinnojouren Mira, som vi ger bidrag till, dels Cumulus verksamhet som går ut på att stötta barnen. Här på sociala divisionen finns också två handläggare som jobbar med stöd till misshandlade kvinnor, säger hon.
För män finns Dialogen, som är ett stöd för att sluta slå.
Det är viktigt att hålla liv i frågorna. Det är så vanligt att kvinnor misshandlas i sin relation. Det förekommer överallt, och i alla samhällsklasser, säger hon.
Louise Ankarfjäll är engagerad och blir starkt berörd av mäns våld mot kvinnor. Särskilt när det är barn inblandade som far illa.
Hon berättar att många frågat om hon själv är drabbad, men så är det inte. Hon drivs av medmänsklighet och kanske också av en ilska över att mäns våld är så utbrett.
Och att frågan så lätt blir infekterad.
Var är männen? Jag tycker att männen är tysta! Jag skulle önska att män tog avstånd från kvinnomisshandel, säger hon.
Det där med tysta män är lite orättvist när det gäller Perry Gustafsson Laudon. Han jobbar som en av två assistenter på kvinnojouren Mira i Nyköping.
Som man måste man kliva fram själv. Man får ta snacket varje gång man träffar någon som har taskiga värderingar, säger han.
Han tror att det finns mycket att göra för att förändra mäns attityder till kvinnor, och till våld.
Stora företag, som SSAB, tänk om de eller metallfacket kunde prata om kvinnovåld, säger han.
Kvinnojouren tar emot mellan 100 och 200 hjälpsökande kvinnor om året från Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund. Samarbete finns också med kvinnojourer i övriga landet.
Vi utgår från det som kvinnan behöver hjälp med. En del kanske bara behöver råd, eller hjälp med några telefonsamtal. Men vi kan också ordna boende för kvinnan och hennes barn, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!