Kommunerna får notan för regeringens valfläsk

Många landsting och kommuner har tvingats höja skatten, höjningarna är de största på 25 år. I genomsnitt höjs landstingsskatten med 48 öre och kommunalskatten med 18 öre. Ändå går inte ekonomin ihop.

Övrigt2002-12-15 22:41
Och underskottet för landets kommuner och landsting beräknas generellt sett öka de närmaste åren. Nästa år beräknas kommun- och landstingssektorn gå hela tre miljarder minus.
Det finns flera orsaker till de röda siffrorna. En är den röda regeringen, som får hård kritik även av sina partikamrater i Kommunförbundet. När en instans, regeringen, lovar reformer och sedan vältrar över kostnader på en annan, kommuner och landsting, är det inte så konstigt att kritiken blir hård. Maxtaxan är bara ett exempel, där staten så att säga tog en springnota på delar av kostnaden.
Problemen lär fortsätta. Vi minns valrörelsen, löften om mer personal och högre löner lassades upp på valtåget. Men kommunerna som ska betala många av dem styrda av regeringens partikamrater har inte ens klarat ut de kostnader de redan har trots skattehöjningar på flera håll. Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu (s) upprepar därför gärna kommunernas förslag till offentlig finansieringsprincip: Den som fattar besluten betalar också notan. På så sätt blir det också tydligt vem som har ansvaret, säger han till Svenska Dagbladet.

Den som lovar reformer måste naturligtvis också betala för dem fullt ut. Fundera på hur många gånger repliken reformen är fullt ut finansierad har kommit från regeringshåll.
Nya förskoleministern Lena Hallen-gren har närmast gjort det till en standardfras i sina framträdanden. Men det ekar ihåligt. När Kommunförbundet tar fram räknedosan så slutar oftast samma beräkning på ett minus för kommunernas del eftersom regeringen glömt att räkna med vissa effekter. Och bakom hörnet lurar nya kostnader när den allmänna förskolan införs vid årsskiftet.
Räkna med samma finansieringsbekymmer här.

Utanpå detta tillkommer andra problem.
Kommuner och landsting har klart högre sjukfrånvaro än i privat och statlig sektor. Kostnaderna tickar iväg för varje dag som går här finns en hel del att vinna om de offentliga arbetsgivarna kan få sina sjukskrivna tillbaka i arbete, men det lär varken bli lätt eller smärtfritt. Dessutom stundar en lönerörelse där inte minst Kommunal kräver ordentliga lönepåslag...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om