Även om vattenbristen inte är akut i Nyköping och Oxelösund behövs en höjd beredskap för framtiden då störningar i vattenförsörjningen kan bli vanligare, anser de två kommunerna.
Vi har redan känt på vattenbristen på flera håll i landet. Inte minst på Öland där dricksvatten fick fraktas med lastbil över bron till öborna förra sommaren. Den här sommaren ser inte mycket bättre ut och flera kommuner har sedan flera veckor utfärdat bevattningsförbud.
Om grundvattennivåerna vid de mindre vattenverken i Nyköping minskar kan det bli bevattningsförbud här också. De flesta i Nyköping och Oxelösund får dock sitt dricksvatten från Högåsens vattenverk som hämtar vatten från Yngaren som infiltrerats till grundvatten. Yngaren är stor och det råder inte brist på dricksvatten på kort sikt.
Men på längre sikt finns risk för allvarligare vattenbrist som en följd av förändrad nederbörd och högre temperaturer. Även framtida höjning av havsnivåerna kan påverka tillgången på dricksvatten. Och eftersom brist på dricksvatten på kort tid skulle leda till en kris i samhället vill kommunerna vara förberedda.
Därför får nu kommundirektörerna i Nyköping och Oxelösund uppdraget att utse en kommungemensam arbetsgrupp för dricks- och grundvattenfrågor. Gruppen ska hålla koll på vattenläget och skapa förutsättningar för ett gemensamt arbetssätt om vattenbrist skulle uppstå. Ett förslag på nödvattenplan ska också tas fram. Om det inträffar en händelse som orsakar vattenbrist ska arbetet gå fort.
I Oxelösund fattades beslut om uppdraget på kommunstyrelsens senaste möte och i Nyköping ska samma fråga tas upp på måndagens möte för kommunstyrelsen.
I uppdraget ingår också att öka den gemensamma kunskapsbilden i de båda kommunerna samt att skapa förutsättningar för en samordnad hantering av frågan. Åtminstone en gång i halvåret ska kommuncheferna rapportera arbetsgruppens resultat till respektive kommunstyrelse.