Till våren slår det nya kontoret upp dörrarna i Nyköping. Till en början ska fem till tio personer arbeta härifrån, men under det intensiva byggskedet 2022–2033 kommer det att behövas ett 60-tal anställda med olika specialkompetenser. Härifrån ska till att börja med nya resecentrum byggledas och därefter sju mil snabbjärnväg genom Nyköpings kommun. Ansvarig är Nyköpings kommuns tidigare samhällsbyggnadschef Kenneth Hagström.
– I kilometer mätt är det den längsta delen av Ostlänken, ungefär sju mil av totalt 16 mil. Vi ansvarar också för stationerna vid Skavsta och resecentrum, liksom bibanan genom Nyköping, säger han.
Exakt var kontoret ska ligga är inte klart än, men Trafikverket letar lokaler centralt. Drömlokaliseringen vore någonstans nära nya resecentrum (nuvarande centralstationen), säger Kenneth Hagström.
Det är i särklass det största projektet i Sverige någonsin
Men att hitta personer med den nödvändiga kompetensen ser ut att bli svårt.
– Det är ett av de största orosmomenten i hela projektet, säger Kenneth Hagström.
– Det är resurser som är svåra att hitta och det är stor konkurrens om arbetskraften. Och det är inte bara på Trafikverket de behövs, våra konsulter behöver också liknande kompetens liksom ett antal entreprenörer.
Om inte tillräckligt med personal med rätt kompetens hittas riskerar hela Ostlänken-projektet att försenas.
Att fylla kontoret med rätt kompetens kräver nytänk. Det är redan brist på ingenjörer och det hjälper inte att locka över folk från exempelvis kommunen, eftersom kompetensen behövs där också för att Ostlänken ska bli verklighet.
– Eftersom samverkan är så viktig måste alla parter ha resurser. Jag skulle säga att det här är en branschfråga.
Kenneth Hagström använder sig av nya sätt för att hitta personal.
– Sociala medier är viktigt och vi ska finnas på Campus och på högskolor för att locka till oss folk. Vi rekryterar också från andra branscher. Projektledare kan komma från industrin eller telekom och vi kan se till att de får grundläggande branschkunskap. Det finns också möjlighet att anställa nyanlända med rätt kompetens och låta dem lära sig terminologin på svenska.
Fler utbildningsplatser behövs också, konstaterar han.
– Det här är en framtidsbransch kan man lugnt säga.
Ostlänken är ett stort projekt och kräver personal därefter.
– Prislappen ligger runt 55 miljarder kronor. Det är i särklass det största projektet i Sverige någonsin. Då måste man förstå att det går åt ganska mycket människor för att realisera projektet.