Konst till maten i Pelles Lusthus
Konstluncher, körsång för folk som inte kan sjunga, thédanser och söndagmiddagar med underhållning och stek. Det är några av nysatsningarna på Pelles Lusthus i höst.
Det är ungefär lika många besökare som de mindre Stockholmsmuseerna har under ett år, säger Lusthusets Lars Midbjer och låter ganska stolt.
Pelles Lusthus vill fungera som ett allaktivitetshus både för Nyköpingsbor och besökare. Och trots att man brukar säga att det tar ett par år för en ny verksamhet att etablera sig, har Pelle Nilssons privata kulturhus snabbt blivit ett begrepp bland Nyköpingsborna. Liksom bland utsocknes. Många av besökarna kommer utifrån. Och målet är att de ska få en kulturell helhetsupplevelse.
När vi har en utställning vill vi inte bara att konsten ska hänga där på väggarna. Vi vill ha aktiviteter runtomkring, som visningar och målarateljéer, säger Ann von Heland Brüggemann på Pelles Lusthus.
Därför drar man i höst igång ett försök med konstluncher. Först får besökarna äta, sedan gå på en guidad visning där Lars Midbjer berättar om Lusthusets nya utställare.
Vi hoppas att det här ska locka folk som tycker att konst är kul, men inte alltid känner sig så hemma på utställningar.
I Pelles Lusthus ska man också få möjligheten att själv skapa eller vara kulturellt aktiv. Under hösten kan tondöva musikentusiaster delta i en vi-som-inte-kan-sjunga-kör och i december blir det julverkstäder. Och folk deltar gärna. Målarateljéerna hör till de populäraste evenemangen i Lusthuset.
De lockar alla slags människor, båda sådana som målat mycket och andra som är helt och hållet nybörjare. Att komma hit och måla är inte lika pretentiöst och tidsödande som att gå på målarkurs en hel termin, säger Lars Midbjer som drömmer om att ordna ateljédagar för familjer där stora och små kan måla tillsammans.
På konstsidan bjuder Pelles Lusthus i höst både på sörmländskt och stora namn. Hösten inleds med tre lokala konstnärer Jessica Fleetwood, Peter Thörn och Ria Roes Schwartz (6/9 till 8/10). Därefter gästas Lusthuset av Nils Gunnar Zander (11/105/11), grafikern Lennart Rodhe (826/11) och textilkonstnären Anita Grede från Tystberga (29/118/1).
Men det blir också helt andra sorters utställningar. Schackklubben och flygmuseet F11 ska till exempel visa upp sin verksamhet i Lusthuset. Och 7 september blir det stor svampfestival där man kan få innehållet i svampkorgen identifierat eller lära sig färga garn med svamp.
Vi vill vara ett forum för lokala kulturarbetare och föreningar. Det är väldigt roligt när unga cirkusartister och Musikskolans elever har framträdanden här. Culturums scen blir ofta för stor för de lite mindre evenemangen. I höst ska bland annat ungdomarna i Teatrix spela teater här.
På frågan om Lusthusets profil svarar Ann von Heland Brüggemann blixtsnabbt Mångfald! Men för att locka en trofast publik satsar man gärna på återkommande evenemang lunchernas soppteater, kvällarnas teatersport, och söndagarnas konserter har alla funnit sina besökare.
I höst provar vi två helt nya programidéer. Det är thédanser med levande musik och söndagmiddagar med underhållning. Vi kombinerar gärna mat och kultur. Det passar ihop. Dessutom har folk så fulla almanackor numera. Kan man få en kulturupplevelse tillsammans med lunch eller middag är det lättare att hinna med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!