Konsten mitt ibland oss
Konstnären Agneta Gussanders vilda fåglar ska flyga högt över Laxne skola. Pengar till fåglarna finns eftersom politikerna i Gnesta satsar särskilt på konst vid alla nybyggen. Men i många kommuner får konsten inte kosta extra när det byggs något nytt.
Fåglarna flyger bland himmelsblå sexkantingar. Skolan ligger så murrigt inne i skogen så jag ville plocka ner lite blå himmel bland träden, säger Agneta Gussander som vann tävlingen om att smycka Laxne skola i konkurrens med tolv andra sörmländska konstnärer.
Att nya skolor och bostadsområden får konstnärliga utsmyckningar är inte självklart. Varje kommun bestämmer själv om en viss del av byggkostnaderna ska avsättas till konst. I Gnesta är summan en halv procent, vilket betyder att Agneta Gussanders konstverk får kosta 120 000 kronor, totalt med material och arbete.
Många kommuner har gamla beslut om att avsätta en eller en halv procent av byggkostnaderna till utsmyckningar, men tillämpar dem inte alltid.
Jag tror inte att det handlar om ovilja utan om okunskap och glömska. När politikerna väl upptäcker fördelarna med att få in konstnärer i diskussionerna blir de ofta väldigt positiva, säger Bernt Westlund som är konstnär i Nyköping och ordförande i Konstnärernas Riksorganisation KRO i Sörmland.
KRO har länge kämpat för att få fler kommuner att avsätta en eller en halv procent av byggkostnaderna till konst.
Konstnärer kan tillföra många nya idéer när det gäller det offentliga rummets utseende. Det handlar inte bara om hus, utan lika mycket om parker och gator. Bäst blir det förstås om man samarbetar med arkitekter och stadsarkitekter och kommer in tidigt i arbetet, säger Bernt Westlund.
I bygg- och miljönämnden i Nyköping har man inte diskuterat hur och om enprocentsregeln ska tillämpas. Nämndens ordförande Saga-Britt Landalius (s) säger att konstnärliga utsmyckningar inte alltid är det som tillför mest trivsel i ett område.
Visst kan konsten ha ett värde i sig, men jag är inte säker på att den alltid behövs. Det kan vara lika viktigt att satsa på parker eller en lekplats.
Men det är inte bara konstnärerna som skulle vilja att konsten fick större plats i byggandet. Arkitekterna tycker också att det är viktigt att kommuner och andra byggherrar satsar pengar på konstnärliga utsmyckningar.
Bra konstnärliga utsmyckningar lyfter fram huset och ger det nya kvaliteter. Men ofta kommer konstnärerna in för sent i processen. Det skulle vara roligt om de fanns med redan när man arbetar med skisser och idéer. Då kunde man samarbeta bättre och arkitekturen kan anpassas till konsten, säger Lina Swanberg på Holm Arkitekter som ritat Laxne skola.
När hon får ett arkitektuppdrag, brukar hon prata med byggherren om konstnärliga utsmyckningar.
Det är tråkigt att inte fler kommuner avsätter pengar till konst när de bygger nytt. I början av ett nytt projekt försöker jag alltid prata om hur bra det vore att få med konst på något sätt. Men det är kanske bara i hälften av projekten som man får gehör för de idéerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!