Kort och fordon efter person

Övrigt2012-11-02 05:00

Den som väntar med att ta körkort tills efter 25-årsdagen bör få förarbeviset gratis. På så vis kan olyckstalen på vägarna sjunka eftersom unga män är överrepresenterade i de svåra olyckorna. Förslaget kommer från trafikolycksexperten och kirurgiprofessorn Ulf Björnstig och har kommit på tapeten efter dödskörningen i Malå förra helgen. Ynglingarnas höga testosteronnivåer gör vägarna osäkra, enligt Björnstig (Studio Ett i P1, 30/10).

Att locka unga med gratis körkort är fel väg att gå för att få ner olyckstalen. Enligt Björnstigs resonemang borde gratiserbjudandet endast gälla män eftersom de klassas som allra farligast. Kanske borde även äldre personer betala extra eftersom de flesta bilförare som dör i trafiken är 75 år eller äldre. Förra året omkom 20 förare i den ålderskategorin, att jämföra med 19 personer mellan 18 och 24 år, enligt Trafikanalys rapport Vägskador 2011.

Det finns inte heller någonting som säger att just de unga män med potentiellt dåligt körsinne skulle lockas av gratiserbjudandet. Kanske är det till och med tvärtom – de som är allra mest sugna på att trycka på gaspedalen är möjligtvis mest villiga att börja köra på 18-årsdagen.

Det är självklart eftersträvansvärt att alla bilister orsakar så få olyckor som möjligt. Det borde inte vara kontroversiellt för äldre personer att genomgå exempelvis syntester för att få fortsätta köra. Att fysiska färdigheter kan påverkas av stigande ålder skriver de flesta under på. Även 16-åringar måste testa synen innan övningskörningen kan börja.

Att fokusera på och grundligt pröva körkortstagarnas riskmedvetenhet under utbildningen är ett mer rättvist sätt att få ner olyckstalen. Då kommer man även ifrån nedvärderande generaliseringar som att unga män är vildingar på grund av sina hormoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om