VR-teknologin har utvecklats snabbt de senaste åren. Med hjälp av ett par VR-glasögon kan vi redan i dag fly vardagen och åka skidor i alperna hemma i soffan, dyka med hajar i Indiska Oceanen eller kolla på utsikten från Machu Picchu på Inkaleden.
I Japan kan man till och med köpa organiserade VR-resor, där passagerarna går ombord på ett riktigt flygplan för att förstärka känslan av genuinitet. Men flygplanet lyfter aldrig. I stället reser man med hjälp av de virtuella glasögonen till storstäder som Paris eller New York.
Trots att VR-resandet både är miljövänligt och ofta känns autentiskt kan inte den virtuella världen mäta sig med den verkliga upplevelsen.
[fakta nr="1"]
Therese Lundqvist är framtidsstrateg och konsult och inom affärsområdena Travel and Tourism på analysföretaget Kairos Future. Hon menar att alla våra sinnen behöver stimuleras för att upplevelsen ska vara autentiskt. Det räcker alltså inte med att se och höra. Vi behöver känna värmen av solen eller doft av hav – och det är svårt att få till i en virtuell värld. Hjärnan behöver även koppla av för att den inte ska bli överhettad, vilket är omöjligt i VR eftersom hjärnan stimuleras av den virtuella miljön.
– High tech ökar värdet på high touch. Premium i framtiden kan därför bli att klä sig i en våtdräkt och hoppa i en isvak. Även autentiska matupplevelser är hett. Att grilla korv i skogen – känna, smaka, dofta och uppleva, säger Therese Lundqvist.
Det genuina kommer även öka i värde. Lokala innevånare blir en del av värdskapet när vi väl reser och vi kommer vilja uppleva det äkta.
Begreppet friktionsfritt är centralt när Therese Lundqvist siar om framtidens resande och utvecklingen inom turistindustrin. Urbanisering och digitalisering är andra viktiga parametrar som framtidsforskarna har med i sina beräkningar när de försöker förutspå hur vårt resande kan komma att se ut runt år 2030.
I en urbaniserad och digitaliserad värld är vi vana att leva friktionsfritt. Vi kan redan nu få matkassar och andra varor hemkörda med ett enkelt knapptryck. Smarta apparater tar hand om allt från hur våra musikanläggningar ska uppföra sig, till när lampor och kaffebryggare ska stängas av och sättas på. Och smarta appar hjälper oss att checka in på resan eller hotellet hemifrån.
År 2030 kommer vi alltså vara vana att leva friktionsfritt. Det kommer påverka våra förväntningar och i framtiden tror Therese Lundqvist att vi kommer ha noll tolerans för misstag och strul. Det här ställer krav på framtidens researrangörer och upplevelseindustrin. Människan kommer vara van att köpa sig förbi köer och andra störningsmoment. När vi har semester ska den vara friktionsfri, och samtidigt bryta vardagens digitala mönster.