Kostnaderna för hyrläkare skenar

Sörmlands kostnader för hyrläkare ökar mest i landet. Första halvåret ökade kostnaderna med 177 procent jämfört med samma period förra året.

Övrigt2006-09-29 20:42
Landstingspolitikerna beslutade om totalstopp för inhyrda läkare från och med hösten 2004. Stoppet gav omedelbara besparingar på hyrläkarkontot. Men under våren 2006 tvingades landstingsledningen bevilja allt fler dispenser från hyrläkarstoppet eftersom läkar- bristen blivit ett akut problem på flera vårdcentraler.

Det fick stora konsekvenser på arbetsmiljön. Det blev mer att göra och mer pressat. Det är inte så många som vill söka lediga tjänster på en arbetsplats med för få anställda, för då vet de att de får jobba ihjäl sig. Det blir som en ond spiral, säger landstingets personalchef Ingrid Mårselius.
Särskilt svårt har det varit att rekrytera läkare till vårdcentralen i Gnesta.

För att bryta den onda cirkeln och för att inte patienterna ska bli lidande har landstinget lättat på det stenhårda hyrläkarstoppet. Därför stiger nu kostnaderna. I år beräknas hyrläkarna kosta 34 miljoner kronor. Första halvåret var kostnaden 9,7 miljoner kronor. Samma period förra året hyrde man in läkare för 3,5 miljoner.
Ökningen på 177 procent är den högsta i landet.
Det är brist på distriktsläkare. För att vi ska kunna rekrytera måste vi ha bra arbetsmiljöer och det måste finnas andra läkare så de inte blir ensamma. Det är en stor utmaning, säger Mårselius.
Hon tror dock att läget är på väg att bli bättre.
Primärvården börjar bli int- ressant igen, särskilt bland yngre läkare, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om