Köttbullarna är redan klara
Snart flockas gästerna kring julborden. Petar och letar efter favoriträtterna. På Marsvikens kursgård har kökschefen Staffan Jakobsson tänkt på julbordet sedan augusti.
Andra saker som går att förbereda är pastejer och patéer som också kan frysas in utan att förlora i kvalitet.
Julbordet kräver mycket planering och ordning och reda. Jag blir stressad om jag inte har ordning och det är skönt att kunna förbereda och ha kontroll över sina lager.
Vad ska då julbordet ha för rätter?
Det måste innehålla det klassiska sillbordet och lax. De flesta gäster äter mest från fisksidan. Det är inte lika stor åtgång på det kallskurna.
Rådjur och vilt, vildsvin och kalkon och struts från lokala leverantörer brukar finnas på Marsvikens julbord.
Struts har vi inte så mycket i den vanliga serveringen utan det blir mest på julbordet. Men det blir allt vanligare på krogarna.
Staffan tittar inte så mycket på andra julbord.
Vi försöker hålla oss till de traditionella rätterna och kan vidga en i grunden traditionell rätt ibland. Det ska vara rena smaker som man kan hitta i Sverige, förklarar Staffan.
Staffan Jakobsson har jobbat 13 år på Marsviken.
Dessförinnan var han fyra år på Grand hotell i Norrköping. Han lärde till kock på Ljungstedtska skolan i Linköping. Han kommer från Norrköping och bor kvar där.
En kompis och jag gick och drömde lite om att bli kockar när vi gick i sjuan. Jag gav det en chans och det ångrar jag inte.
Staffan har små barn hemma och tycker att det är skönt med den stund han har för sig själv i bilen vid pendlingen. Och han trivs i Norrköping. Men han trivs också på sitt jobb även om det är mycket kvällsjobb.
Vid sidan av Staffan jobbar Micke Hayd i köket i vanliga fall men i samband med julborden tas extra folk in.
Som kökschef är det Staffans ansvar att köpa in och planera matsedeln.
Jag planerar för en vecka i taget och även på en konferensanläggning måste man variera. Det finns gäster som återkommer ganska ofta och där ska vi kunna erbjuda nytt.
Staffan tycker själv att det är roligast med fisk och förvånas över att det fortfarande finns människor som inte har upptäckt fisken.
Men urvalet av fiskar på andra sidan landet är större än i Östersjöns vatten, säger Staffan Jakobsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!