Köttbullskungen Tommy

Övrigt2003-03-21 17:45
Både mammas hemlagade köttbullar och kock-Tina kommer att få det tufft i fortsättningen.
Anledningen till det är 19-årige Tommy Lindgren från Restaurangskolan i Nyköping.
I måndags segrade han, med sina egna smarriga köttbullar, i den mycket prestigefyllda tävlingen Årets kockelev. Arrangör var ingen mindre än kockarnas kock, Werner Vögeli.
Han är en gastronomisk gud, det var verkligen en ära att få käka middag med honom efteråt, säger den nyblivne vinnaren.

Det är en trött men väldigt glad Tommy Lindgren som slår sig ner i en av de blå fåtöljerna i skolans restaurang.
De sista veckorna har varit ganska intensiva, jag har varit på skolan ungefär 10 timmar varje dag, berättar han.
Det tar sin lilla tid att fundera ut ett bra tävlingsrecept. Tommy testade både det ena och andra innan vinnarreceptet blev klart. Deltagarna fick veta att de skulle använda sig av vanlig nötfärs, men sedan fick de använda sin fantasi och kreativitet helt fritt.

Många lagade komplicerade rätter med asiatisk prägel, men Tommy gjorde sina egna köttbullar istället.
Jag höll på att träna på en nötfärskorv i flera veckor, men sedan snackade jag köttbullsvett med en riktig stjärnkock och då blev det ju riktigt bra, säger han ödmjukt.
Att på två timmar laga mat inför en stor publik och inte minst ha den pladdrande konferencieren Staffan Ling springandes omkring i köket, kan antagligen få den lugnaste kock att bli lite pirrig i magen.
Det var faktiskt fruktansvärt nervöst!
Årets kockelev kommer från Stockholm, men flyttade till Nyköping när det var dags att börja gymnasiet.

Jag har alltid velat bli kock, så valet av skola var självklart, det här är helt klart Sveriges bästa restaurangskola.
Det är roligt att höra Tommy berätta om sitt yrke, det här är en kille som verkligen brinner för matlagning.
Redan nu har han ganska stor erfarenhet från olika jobb och han vet ungefär hur han vill att framtiden ska gestalta sig.
I sommar ska jag jobba som kock på Ulla Winbladh, på Djurgården, i Stockholm och sedan får vi väl se vad som händer.

Det går många tåg i den här branschen, jag planerar ett halvår i taget. Fast om det skulle gå ett utlandståg är det klart att jag hoppar på det, säger han.
Vinsten, praktiktid på Operakällaren, har han inte tid med förrän tidigast i maj.
Nu väntar kock-SM, tillsammans med min klasskamrat Jonas Höglander, i Danmark i april och sedan har jag en hel del att ta igen i skolan, säger han.
Med Tommys ödmjuka inställning och glupska aptit på kunskap bådar det gott för landets krogar.
Det bästa med det här yrket är att man aldrig blir fullärd, säger han själv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om