Kraftig algblomning att vänta
Sommarens algblomning befaras bli kraftig. Höga halter av fosfor i Östersjöns vatten utgör en bra livsmiljö för de blågröna alger vars gift är klassat som kemiskt stridsmedel.
Men det innebär inte att sörmlänningarna kan andas ut, berättar Gunnar Aneer, marinbiolog på länsstyrelsen i Stockholm som bevakar algblomningen.
Finnarna grundar nämligen sin prognos på var det finns höga koncentrationer av det för algerna nödvändiga näringsämnet fosfor. I ett senare skede, när algerna är mätta och belåtna, kan vågor och vindar föra dem mot Södermanland.
Det har vi sett tidigare. Förra året var algblomningen också kraftig. Sörmlandskusten var ett av de områden som drabbades, säger han.
De blågröna algerna är namnet till trots inte alls några alger. Utan det handlar om uråldriga och stora bakterier.
Ungefär hälften av dessa bakterier är av okänd anledning mycket giftiga. Senare forskning har visat att giftet är så pass farligt att det i dag är klassat som kemiskt stridsmedel, berättar Gunnar Aneer.
Det räcker med att få i sig små mängder för att bli sjuk. Giftet kan också ge skador på huden. Det har dessutom visat sig att mycket små intag under lång tid kan ge upphov till cancer.
Trots alla obehagliga effekter anser han inte att allmänheten ska vara rädd.
Nej, men man ska vara försiktig. Om havet vid badstranden är insvept i en sörja bör man helt enkelt avstå från att bada.
Det kan i och för sig vara ofarliga alger som blommar. Men om man inte är expert är det väldigt svårt att se skillnaden på giftiga bakterier och ofarliga alger.
De blågröna algerna, som egentligen alltså är bakterier, har blivit vanligare under senare år. Orsaken tros vara att fosfor från jord- och skogsbruk samt från samhällen ligger inkapslat i havets bottensediment.
Denna fosfor frigörs när syrehalten i vattnet är låg och tjänar därefter som näringsämne för bakterierna.
Bakterierna var även vanliga efter förra istiden. När inlandsisarna drog sig undan förde smältvattnet med sig den fosfor som finns naturligt i marken ut i havet. Vi tror att bakterierna till och med var vanligare då än de är i dag, säger Gunnar Aneer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!