Kraftig minskning av klamydiasmitta

Antalet klamydiafall har minskat i Sörmland under år 2005, i Nyköping med hela 27 procent. Men det återstår att se om utvecklingen håller i sig.

Övrigt2006-01-19 23:45
Vi hoppas att det ska visa sig vara en trend, att toppen är nådd, säger Carl-Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Sörmlands län.
I Nyköping har 135 fall upptäckts jämfört med 185 under år 2004. Detta trots att antalet tester samtidigt ökat från 800 till 983.
Men trots minskningen är vi långt ifrån situationen i mitten av 1990-talet. 1996 var vi nere på 400 fall i länet, säger Carl- Gustaf Sundin.

Varför det sedan började öka är det ingen som vet säkert.
I slutet av 1980-talet gjordes väldiga kampanjer i spåren av aids, som påverkade människors beteende. Mycket talar för att den effekten har släppt. Varje år debuterar en ny generation sexuellt. Varje generation måste påverkas, det är därför man har fört in sex- och samlevnad i skolan. Det är svårt att påverka ett så intimt beteende som sexualitet, utan att förstöra det naturliga och glädjen, säger Carl-Gustaf Sundin.
Klamydia orsakas av en bakterie och ger ofta inga besvär alls. Men följdsjukdomar kan leda till sterilitet.

Sedan kurvan över antalet drabbade började klättra brant uppåt i slutet av 1990-talet har flera insatser gjorts för att minska spridningen av klamydia.
Från 1996 kan killar lämna urinprov i stället för att tvingas genomgå en obehaglig provtagning från urinröret. Smittspårningen har koncentrerats, så att några få personer jobbar med att söka upp dem som haft sex med en smittad person.

I landstingets budget finns i år ungdomsmottagningarna med som en viktig punkt att satsa på.
Det har återigen diskuterats mycket. Klamydia har kommit upp i fokus. Förhoppningsvis börjar arbetet ge frukt, säger Carl-Gustaf Sundin.
Andra könssjukdomar, som hiv, gonorré och syfilis, är mycket sällsynta i Sörmland.

Anmälningsskyldiga könssjukdomar räknas upp i smittskyddslagen och alla fall anmäls till smittskyddsläkaren. Kondylom och herpes är inte anmälningspliktiga och sjukvården har därför ingen kontroll över spridningen. Båda sjukdomarna tros vara utbredda.
Vissa typer av kondylomvirus har visat sig kunna leda till livmodercancer.
Man har diskuterat att införa vaccination. Det tycker jag verkar vettigt, men det får inte ge en falsk trygghet för de andra sjukdomarna finns kvar, säger Carl-Gustaf Sundin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om