Krånglande hiss kan stoppa ambulans vid utryckning

Hissen i ett av sexvåningshusen på Erikslundsvägen har flera gånger stannat under hösten. Det gör Solveig Ingvarsson, som har problem med hjärtat, orolig. – Om jag blir sjuk när hissen står still kommer jag inte ta mig ner till ambulansen, säger hon.

Solveig Ingvarsson är rädd att hissen inte ska funka om hon ringer efter ambulans.

Solveig Ingvarsson är rädd att hissen inte ska funka om hon ringer efter ambulans.

Foto:

Övrigt2017-11-24 19:47

Solveig Ingvarsson, 74, har i flera år lidit av hjärtsvikt.

Sjukdomen, som kan vara livshotande, innebär att hjärtat inte klarar av pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen, och medför symptom som att den drabbade får problem med andningen, smärtor i bröstet och hjärtklappning.

Under natten till tisdagen vaknade Solveig Ingvarsson upp i sin säng, övertygad om att hon skulle dö.

Rummet snurrade, hon anfölls av kraftiga hostattacker och klarade inte av att ställa sig upp till följd av sina svimningskänslor. Hon ringde larmcentralen, och under de två timmar hon väntade på att personalen skulle dyka upp frågade hon sig om hon skulle ringa efter ambulans.

Problemet var bara det att hissen i sexvåningshuset på Erikslundsvägen där hon sedan 35 år tillbaka bor på översta våningen hade stått stilla sedan eftermiddagen, och att det skulle vara omöjligt för ambulanspersonalen att bära ner henne för den smala spiraltrappan som de i stället skulle vara hänvisade till.

– Det här var sjunde gången sedan november som det var fel på hissen. Den fungerar visserligen bättre nu än den utbytta hissen som vi hade i våras som stod stilla i flera veckor i sträck, men för att få ner mig till bottenplanet hade ambulansen varit tvungna att ringa på en reparatör som hade fått veva ner hissen manuellt, säger Solveig Ingvarsson.

I vetskap om att räddningstjänsten i sådana fall skulle få tillkallas, och att hon skulle få sänkas ner till ambulansen från balkongen, lät hon bli att bli att ringa ambulansen.

– Jag vågade helt enkelt inte. Men jag blev lite lugnare när personalen kom dit. För så är det ju när gamla människor är till att dö, då vill man inte vara ensam. Det var det enda jag tänkte under de timmar som gick medan jag väntade på dem: ska jag dö ensam? säger Solveig Ingvarsson.

Dagen efter skickades en reparatör ner från det ansvariga hissbolaget i Stockholm, SCT Hiss, och åtgärdade problemet. Men de återkommande stoppen är orosmoment för Solveig Ingvarsson.

– Om det händer igen, att hissen inte funkar när jag blir sjuk, finns risken att jag inte klarar mig. Och här i huset bor det jättemånga gamla, så det är många som drabbas av det här, säger hon.

Jonas Olofsson är säljchef på SCT Hiss. Han säger att hissarna moderniserades i våras, och att de sedan dess har funkat som det ska.

– Det kan ju uppstå lite småproblem ibland, men i sådana här lägen är det lätt att problemen förstoras upp, säger Johan Olofsson.

Övriga frågor hänvisar han till företagets VD Thomas Wennberg, som SN har sökt för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!