Ostlänken är den nya järnvägssträcka som under de närmaste åren ska dras genom Östergötland, Sörmland och Stockholms län. Slutnotan kommer att landa på hisnande 35 miljarder kronor och byggstart är planerad redan under 2017.
Trots det väntande gigantiska projektet har de tre berörda länsstyrelserna inte fått några besked om de kommer få några extra resurser tillförda under planeringstiden. För att bygget ska kunna bli verklighet krävs omfattande planering och mängder med beslut på länsnivå. Och då 2017 i sammanhanget bara är ögonblickbort har de tre landshövdingarna Elisabeth Nilsson, Liselott Hagberg och Chris Heister nu agerat genom en skrivelse till regeringen där de kräver ett snabbt besked om hur och när resurser kommer att fördelas.
De pekar i skrivelsen på att projektet riskerar att ta mycket längre tid än planerat om inte personalen på respektive länsstyrelse utökas under perioden fram till 2021 då bygget beräknas vara färdigplanerat. Alternativet är att i princip all annan verksamhet kommer att få kraftigt förlängda handläggningstider.
De totalt 112 miljonerna som begärs ska i första hand gå åt till att anställa ny personal med den specialkompetens som krävs för den kommande planeringen av Ostlänken. Årligen behövs 14 miljoner kronor för att utöka verksamheten med totalt tolv tjänster i de tre länen, enligt NT.