Stress drabbar även barn och ungdomar. Psykisk ohälsa som är stressrelaterad går allt lägre ner i åldrarna och särskilt bland tonårsflickor blir stressymtom som sömnrubbningar, koncentrationssvårigheter och huvudvärk allt vanligare. Men det finns metoder som både förebygger ohälsa och hjälper den som redan drabbats. Att dansa i en organiserad form utan att ha som mål att visa upp något resultat till exempel.
"Dans för hälsa" är en metod som bygger på forskning som visar att kravlös dans kan vara förebyggande och behandlande av psykisk ohälsa för tonårsflickor. Elevhälsan i Trosa kommun har under vårterminen knutit till sig Amanda Lundberg, danspedagog på Kulturskolan i Trosa, som leder en grupp varje vecka.
Förutom sin utbildning på dans- och cirkushögskolan har hon gått en utbildning för forskaren Anna Duberg, som utvecklat metoden Dans för hälsa.
– Den stora skillnaden mellan att undervisa på vanliga danslektioner och enligt den här metoden är att här har vi inte som mål att visa upp något resultat. Dansen och utforskandet av rörelse är själva målet, säger Amanda.
Detta betyder dock inte att dansen är helt ostrukturerad. Varje lektion har fyra moment som alla har sin betydelse för helheten.
– Först är det uppvärmning som bygger på afrikansk dans som är jordande och ett bra sätt att komma i gång, säger Amanda.
SNs reporter deltar i uppvärmningen och kan intyga att det fungerar. Pulsen, värmen och humöret stiger genast. Efter uppvärmningen är det fritt skapande, då eleverna använder sig själva och varandra för att skapa statyer. Därefter jobbar gruppen med en koreografi som Amanda skapat till låten Symphony och som avslutning på passet får eleverna massera varandra och vila på golvet under guidad avslappning.
Vad tycker då eleverna?
– Det är jättekul, säger kompisarna Lova och Line som varit med på varje lektion hela våren.
De planerar att fortsätta med dansen även nästkommande termin.
– Jag rör mig aldrig annars men det här är verkligen kul, tillägger Line.
Jeanette tränar simning två gånger i veckan och tycker att dansen ger något annat.
– När jag simmar tänker jag hela tiden, här behöver jag inte göra det. Dansen ger flow och jag känner mig mindre stressad efteråt. Med skolan kommer stressen tillbaka, men om jag hade det här som rutin skulle det kanske hjälpa ännu mer, säger Jeanette.