Kriminalvården testar fängslande rekryteringsgrepp

Kriminalvårdsanstalterna i Hällby, Mariefred och Nyköping samt häktet i Nyköping är på jakt efter 119 sommarvikarier. Söktrycket har minskat under flera år. Nu testas en ny rekryteringsmodell.

Övrigt2019-01-25 07:31

Katarina Johansson är rekryteringskoordinator inom Kriminalvårdens region Mitt. Hon berättar att regionen som består av Sörmlands, Örebro, Värmlands, Västmanlands och Uppsala län behöver totalt 565 personer inför sommaren.

– De största yrkesgrupperna är kriminalvårdare, sjuksköterskor, kockar och produktionsledare, säger hon.

Hällbyanstalten i Eskilstuna söker 34 sommarvikarier och en handfull vikarier som kan hoppa in så snart som möjligt.

I Mariefred behövs 37 sommarvikarier och i Nyköping 47 till anstalten och häktet.

Peter Kjellin, anstaltschefen i Hällby, berättar att han under de senaste fem åren noterat ett sjunkande söktryck till vakanta tjänster och vikariat.

– Det är ingen jättekris i Hällby men det har minskat. Vi jobbar i en ganska sluten värld men vill ändå kunna visa upp det vi jobbar med, säger han.

Något öppet hus på anstalterna är dock inte aktuellt. Däremot kommer en inredd lastbilstrailer, med fullstor cell, att visas upp på Stora torget i Nyköping den 1 februari och vid Tuna Park i Eskilstuna den 16 i samma månad. Personal från kriminalvårdens olika yrkesgrupper kommer att finnas på plats för att berätta om sina jobb och svara på frågor.

– Kriminalvårdare är ett omväxlande och roligt arbete. Vi är styrda av lagar och regler men vi jobbar med människor, får göra egna bedömningar och ta stort eget ansvar, säger Peter Kjellin.

Anstalten i Hällby har högsta säkerhetsklass, de i Nyköping och Mariefred har säkerhetsklass 2. Oavsett klass har jobbet förändrats i takt med att samhällsklimatet hårdnat.

– Vi har fått ett hårdare och tuffare klientel över tid men personalens arbetssituation har kanske ändå blivit bättre. Vi har jobbat mycket med konflikthantering och självskydd och personalen uttrycker att man känner sig säker här. Det handlar till stor del om struktur och tydliga regler vilket gör det förutsägbart för de intagna, säger Peter Kjellin.

Grundkravet på sökande till vikariaten är gymnasieexamen.

– Har man exempelvis gått en beteendevetenskaplig utbildning så är det meriterande, men framför allt försöker vi få en mix. Vi söker yngre och äldre, kvinnor och män och personer med olika etnisk bakgrund. Vi har många intagna som pratar andra språk än svenska och det är en fördel att förstå andra kulturella uttryck. Förra sommaren var vi 22 nationaliteter som behärskade 29 språk.

Peter Kjellin understryker att tjänstgöring vid en svensk kriminalvårdsanstalt har få likheter med hur jobbet beskrivs i amerikanska tv-serier.

– Det är en fördom att jobbet skulle vara otryggt och därför ser vi fram emot att komma ut och förklara vad jobbet innebär. Trots att vi jobbar med människor som kan vara ganska besvärliga så känner jag mig betydligt tryggare på jobbet än om jag går ner på stan en fredagskväll. Här har du regler, kollegor, hjälpmedel och kameror som gör det här jobbet betydligt tryggare än många andra verksamheter.

Det finns väl ändå risker?

– Ja, men vi försöker reducera riskerna. Det är mer riskfyllt att jobba inom industrin. Arbetsmiljön kan dock vara tuff ibland. De som sitter här kanske inte alltid tycker att det är jättetrevligt och uttrycker det till personal.

Får någon intagen vara med när ni visar upp er i trailern?

– Nej de får inte följa med. Vi är en anstalt med högsta säkerhetsklass så det fungerar inte med vårt klientel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!