– Vi tycker att bristfälligt dokument, säger oppositionsråd Anna af Sillén (M).
Planen som nu skickas ut på remiss till kommunala nämnder och verksamheter har sin utgångspunkt i de nationella målen. De är indelade i fyra områden: Jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av obetalt hemarbete samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Mål om jämställd utbildning och hälsa finns med i planen, men inte som egna delområden. Något som Alliansen saknar.
De fyra allianspartierna vill också se praktiska lösningar i vardagen, i form av exempelvis rutavdrag. De saknar också en lokal analys över jämställdheten samt en koppling till integrationsarbetet.
– Vi vet att gruppen nyanlända kvinnor har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Och kvinnor måste in där för att få ekonomisk makt och inflytande, säger Anna af Sillén.
Kommunalrådet Nicklas Franzén (V) tycker att planen är bra.
– Det är första gången vi tar fram en jämställdhetsplan och jag tycker att den är konkret. Det ska bli jättespännande att följa arbetet. Den kan säkert omfatta mer, men nu ska den ut på remiss sen kommer den tillbaka till kommunstyrelsen.
Även Sverigedemokraterna är kritiska. Partiet vänder sig mest mot delmålet att personal på förskolor ska få hbtq-utbildning med fokus på normer.
– Genusperspektiv redan på förskolan är för tidigt, då ska barn kunna få utvecklas på ett annat sätt utan att behöva bli påverkade. Barn ska få vara barn säger Per Frostbygd (SD).
Men Nicklas Franzén tycker att arbetet på förskolor är särskilt viktigt.
– Det är jätteviktigt hur man bemöter barn.