Kritik mot S-förslag om att förbjuda religiösa friskolor: "Som att kapa benet för ett nageltrång"

Fokusskolan i Nyköping kan stängas ned om Socialdemokraterna får som de vill. Under tisdagen kom partiet med ett utspel om att de vill förbjuda religiösa friskolor.

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (i mitten av bilden) presenterade förslaget om att förbjuda religiösa friskolor tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (närmast kameran).

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (i mitten av bilden) presenterade förslaget om att förbjuda religiösa friskolor tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (närmast kameran).

Foto:

Övrigt2018-03-16 06:00

Bland annat motiverar S förslaget med att man inte ska skilja på elever utifrån deras kön eller religion. Förslaget får dock kritik. Fokusskolans ordförande Jan Rosman menar att det enbart är en liten andel religiösa friskolor som är problemet.

– Man drar på alldeles för stora växlar. Det är tre, fyra skolor av 60 som har problem, varför stänger man då alla andra. Om man har nageltrång på en tå, inte kapar man av hela benet. Det känns så överdrivet att gå så långt, säger han.

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister som presenterade förslaget tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi tycker att det är en felaktig liknelse.

– Det vårt förslag handlar om är att säkerställa att alla skolor välkomnar alla barn samt att barnen själva känner sig välkomna i alla skolor. Men det handlar också om att barnen själva får en frihet att själva forma sin religiösa övertygelse. Jag håller inte alls med om den liknelsen.

Istället för att förbjuda skolorna tycker Jan Rosman i stället att man borde fokusera på de skolor som har problem.

– Inspektera dem en gång per månad tills de har lärt sig mer om demokrati och jämställdhet och man ser att det fungerar bra.

Anna Ekström påpekar att det redan i dag finns omfattande inspektioner av landets skolor.

– Men det går inte att inspektera varje lektion eller varje skola hela tiden. Vi måste lita på, och förväntar oss av, de som driver skolor att de följer de lagar och regler som finns.

Jan Rosman menar dock att han inte är alltför orolig inför förslaget då han tvivlar på att det kommer gå igenom i riksdagen.

– De ställer fram det som ett vallöfte där de kommer vinna röster. Jag kan tänka mig att svenska folket är snäppet vettigare än detta och kan hantera religions-, yttrande- och tankefrihet. Alla de här grundläggande friheterna som finns i grundlagen.

Anna Ekström bekräftar Rosmans förhoppningar men hoppas på att förslaget kommer skapa en debatt i frågan inför kommande val senare i höst.

– Med dagens mandatfördelning kan jag inte se att det finns en majoritet i riksdagen för ett sådant här förslag. Skälet till att vi lägger fram förslaget är att vi vill bilda opinion och ha ett mandat att driva frågan i nästa riksdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!